Το σχέδιο για τις εκκρεμείς συντάξεις που φτάνουν τις 300.000 - Πώς θα εκδοθούν το 2021
Κάθε δυνατή βοήθεια επιχειρεί να αξιοποιήσει ο ΕΦΚΑ - Συνταξιούχοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε άλλους φορείς του Δημοσίου και έμπειρα στελέχη επιστημονικών συλλόγων και επιμελητηρίων καλούνται στην μητέρα των μαχών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Την… μητέρα των μαχών για την εκκαθάριση εντός του 2021 των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης ετοιμάζεται να κηρύξει το υπουργείο Εργασίας, την στιγμή που οι εκκρεμείς συντάξεις έρχονται στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής με έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.
Στο πολυνομοσχέδιο - σκούπα που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Δευτέρα με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος περιγράφονται οι βασικοί άξονες του σχεδίου για την επιτάχυνση απονομής των εκκρεμών συντάξεων, που πάντως φτάνουν ή και ξεπερνούν τις 300.000 για κύριες και επικουρικές συντάξεις, όπως και για εφάπαξ βοηθήματα.
Το μείζον ζήτημα προκαλεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής «σαράκι» το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, αναφέροντας πως έχει γίνει πρόοδος και η αντιμετώπισή του συνιστά προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «μεσοβέζικες λύσεις» και «εμπαιγμό των συνταξιούχων», κατηγορώντας την κυβέρνηση πως ευθύνεται για τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων.
Οι άξονες του σχεδίου
Το σχέδιο για την εκκαθάριση του μητρώου των ληξιπρόθεσμων περιλαμβάνει υποχρεωτικές 6μηνες αποσπάσεις υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ από άλλους φορείς του Δημοσίου, ομάδες εργασίας με ποσοτικούς στόχους και «πριμ παραγωγικότητας» έως 7.200 ευρώ το χρόνο, διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια αλλά και κάλεσμα σε έμπειρους, συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους για να υποστηρίξουν τις διαδικασίες απονομής με 8μηνες συμβάσεις έργου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις κυμαίνονται κοντά στις 170.000, ενώ στην αναμονή είναι και 120.000 αιτήσεις για επικουρικές όπως και περίπου 12.000 εφάπαξ βοηθήματα.
Οι εκκρεμότητες εμφανίζουν διαρκή και αμείωτη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2019 έως και τον Ιούλιο του 2020, ενώ αυξητικά κινούνται και οι νέες αιτήσεις. Για το 2020 εκτιμάται ότι το πλήθος των νέων αιτήσεων κύριας σύνταξης θα ανέλθει περίπου στις 160.000 συνολικά.
Συνεπώς, το μέτωπο είναι διπλό:
- Tη διεκπεραίωση των νέων αιτήσεων αναλαμβάνει σταδιακά η ηλεκτρονική πλατφόρμα ψηφιακής απονομής της σύνταξης «Άτλας».
- Την αντιμετώπιση του όγκου των παλαιών συντάξεων θα αναλάβουν ομάδες εργασίας από υπαλλήλους που θα αποσπαστούν στον ΕΦΚΑ ή θα επιστρέψουν στην υπηρεσία μετά τη συνταξιοδότηση.
Για το στοκ των παλαιών αιτήσεων προβλέπεται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων περί κινητικότητας η απόσπαση στον e-ΕΦΚΑ υπαλλήλων ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ. Όσοι υπάλληλοι επιλεγούν, αποσπώνται με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ για 6 μήνες. Μάλιστα, σε περίπτωση που προκύψουν επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες επιτρέπεται να ανατεθεί σε όσους υπαλλήλους δεν έχουν ήδη αποσπαστεί παράλληλα με τα κύρια καθήκοντα της θέσης τους, κατ' εξαίρεση ο χειρισμός υποθέσεων συνταξιοδότησης για χρονικό διάστημα 6 μηνών. Στην περίπτωση αυτή, η απασχόληση παρέχεται υπερωριακά στα καταστήματα του e-ΕΦΚΑ. Οι αποσπάσεις και η παράλληλη ανάθεση καθηκόντων για τους υπαλλήλους που επιλέγονται έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.
Στο προσωπικό που συμμετέχει στα κλιμάκια εργασίας με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης καθορίζεται αποζημίωση, εφόσον επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο των 7.200 ευρώ το έτος.
Στην επιχείρηση «εκκρεμείς συντάξεις» καλούνται να συμβάλουν και εξειδικευμένα – έμπειρα στελέχη που έχουν συνταξιοδοτηθεί. Ειδικότερα, αναφέρεται πως ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ μπορεί να αποφασίζει την ανάθεση του έργου της υποστήριξης των διαδικασιών απονομής συντάξεων σε συνταξιούχους λόγω γήρατος, πρώην υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ και των ενταχθέντων σε αυτόν ασφαλιστικών φορέων και του Δημοσίου, οι οποίοι κατά τον χρόνο της ενεργού υπηρεσίας τους είχαν υπηρετήσει στα αντικείμενα της επεξεργασίας των αιτημάτων παράτασης αναπηρικών συντάξεων, απονομής και παράτασης του εξωϊδρυμαπκού επιδόματος, μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, απονομής προσωρινών συντάξεων όλων των κατηγοριών, της διαδικασίας ελέγχου στην ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης, της διαδικασίας ελέγχου των εισφορών, καθώς και της υποστήριξης της γραμματείας συντάξεων.
Η ανάθεση του έργου γίνεται αποκλειστικά με συμβάσεις έργου, η διάρκεια των οποίων δεν δύναται να υπερβαίνει το διάστημα των 8 μηνών, άνευ δυνατότητας ανανέωσης. Σημειώνεται, ωστόσο, πως πολλοί υπάλληλοι του ΙΚΑ και άλλων πρώην Ταμείων, που συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία χρόνια δεν έχουν ακόμη λάβει την οριστική τους σύνταξη, λόγω έλλειψης του αναγκαίου λογισμικού.
Στην ίδια «εκστρατεία» καλούνται να λάβουν μέρος εξειδικευμένοι υπάλληλοι επιστημονικών επιμελητηρίων και συλλόγων δικηγόρων, ιατρών, φαρμακοποιών, μηχανικών για να βοηθήσουν στην έκδοση των συντάξεων συναδέλφων τους. Με ειδική ρύθμιση προβλέπεται και προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών από τις επιχειρησιακές διοικητικές μονάδες του e-Ε.Φ.Κ.Α.
Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Έκλεισαν οι κάλπες για την εκλογή προέδρου, ψήφισαν πάνω από 70.000 – Τι ώρα αναμένονται ασφαλή αποτελέσματα
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr