Βρούτσης: Γιατί είχαμε λιγότερες απώλειες σε θέσεις εργασίας - Στοιχεία από την Εργάνη
Τι δείχνουν τα στοιχεία του συστήματος "Εργάνη" για τον μήνα Οκτώβριο. Αρνητικό ισοζύγιο λόγω της λήξης της σεζόν. Τα ανοιχτά προγράμματα του ΟΑΕΔ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον Οκτώβριο κατά 33.356 θέσεις εργασίας κατέγραψε το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας. Όπως συμβαίνει πάντα τον Οκτώβριο, λόγω της λήξης της τουριστικής σεζόν, το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κινήθηκε σε αρνητικό πρόσημο, ωστόσο φέτος το σύστημα κατέγραψε τις μικρότερες απώλειες θέσεων εργασίας σε βάθος 12ετιας, γεγονός που αποδίδεται και στην σημαντική υστέρηση των εποχικών προσλήψεων την άνοιξη και το καλοκαίρι λόγω της πανδημίας του κορονοιού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Οκτωβρίου, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 196.284, ενώ οι αποχωρήσεις σε 229.640. Από τις 229.640 συνολικά αποχωρήσεις, οι 70.462 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 159.178 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Οκτώβριος 2020 και Οκτώβριος 2019, προκύπτει αυξημένη επίδοση κατά 86.731 περισσότερων θέσεων εργασίας για τον Οκτώβριο 2020. Αυτό συμβαίνει καθώς τον Οκτώβρη του 2019 είχαν χαθεί 120.087 θέσεις εργασίας, λόγω λήξης της σεζόν, ενώ φέτος τον Οκτώβρη χάθηκαν 33.356 θέσεις. Η ανατροπή αυτή περιορίζει και το ετήσιο «έλλειμμα» στην αγορά εργασίας καθώς στο πρώτο 10μηνο του 2020 το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης παραμένει θετικό κατά 120.820 θέσεις εργασίας έναντι 161.869 πέρσι. Το έλλειμμα δηλαδή έπεσε στις 41.049 θέσεις εργασίας και το σημαντικότερο ζήτημα πλέον εντοπίζεται στις 648.562 λιγότερες προσλήψεις που έγιναν φέτος έναντι πέρυσι.
Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Οκτώβριος 2020, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.773.497 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.652.677, εκ των οποίων οι 980.639 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 672.038 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Όπως είναι αναμενόμενο, το ισοζύγιο του Οκτωβρίου διασώζουν οι προσλήψεις στην εκπαίδευση, όπου εντοπίζεται θετικό ισοζύγιο ροών προσλήψεων – απολύσεων κατά 23.942 νέες θέσεις εργασίας. Αντίθετα στον κλάδο των καταλυμάτων, το ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 45.926 θέσεις εργασίας και στον κλάδο της εστίασης επίσης αρνητικό κατά 15.245 χαμένες θέσεις εργασίας.
«Οι στοχευμένες δέσμες μέτρων που υλοποιούμε μέχρι σήμερα στηρίζουν άμεσα και ενεργά την αγορά εργασίας προστατεύοντας αποτελεσματικά τις θέσεις εργασίας και συγκριτικά περισσότερο από τις δέσμες μέτρων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, προσθέτοντας πως η Eurostat κατατάσσει την Ελλάδα ως μία από τις πλέον αποτελεσματικές ευρωπαϊκές χώρες στην προστασία των θέσεων εργασίας το δεύτερο τρίμηνο (Q2) του 2020, καθώς το ποσοστό των εργαζομένων που έχασε την δουλειά του στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε το 2% κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, ξεπέρασε και την Ιταλία που κινήθηκε γύρω στο 5%.
«Αναμφίβολα, το δεύτερο lockdown θα επηρεάσει γενικότερα την ελληνική οικονομία και κατ επέκταση την απασχόληση και την αγορά εργασίας. Παρόλα αυτά, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας με δραστικές πολιτικές και εργαλεία απασχόλησης που διαθέτουμε θωρακίζοντας την αγορά εργασίας», προσέθεσε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας :
- Τα νέα ανοιχτά και δυναμικά προγράμματα του ΟΑΕΔ που διευκολύνουν την είσοδο ανέργων στην αγορά εργασίας με νέες προσλήψεις από πλευράς επιχειρήσεων. Αυτή τη στιγμή ο ΟΑΕΔ υλοποιεί 7 ανοικτά προγράμματα 38.600 νέων θέσεων, με ποσοστά επιχορήγησης 60-100% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών.
- Το ανοιχτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, με πλήρη κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών-εργαζομένων) για έξι μήνες, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
- Τη συνολική μείωση από 1.1.2021 κατά 3,9% του μη-μισθολογικού κόστους η οποία αποτελεί μία σημαντική διαρθρωτική αλλαγή καθώς βελτιώνει το εισόδημα των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και υποστηρίζει άμεσα τις επιχειρήσεις που θέλουν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ειδικά αυτήν τη δύσκολη περίοδο.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr