Νέος Πτωχευτικός Κώδικας: Τι προβλέπει για πλειστηριασμούς, κατασχέσεις, αρρύθμιστα χρέη
Ο νέος πτωχευτικός κώδικας δεν προστατεύει και δεν αποτελεί δεύτερη ευκαιρία «για αυτόν που επιθυμεί να βρει βιώσιμη λύση, όπως τονίζει η δικηγόρος Σουζάνα Κλημεντίδη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Προστασία μόνο για τους οικονομικά ευάλωτους προβλέπει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, ωστόσο, σύμφωνα με το Open, τα όριά για να θεωρηθεί κάποιος ευάλωτος εξακολουθούν να είναι χαμηλά, ενώ δεν προβλέπει πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για αρρύθμιστα χρέη.
Όπως τόνισε η δικηγόρος Σουζάνα Κλημεντίδη στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδας», τα εισοδηματικά κριτήρια δεν λαμβάνουν υπόψη καθαρό εισόδημα αλλά το μεικτό εισόδημα. Έτσι, οι ευάλωτοι που προστατεύονται είναι λιγότεροι από αυτούς που θα έπρεπε.
Παράλληλα ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας προβλέπει:
- Τα σπίτια όσων πτωχεύουν, να καταλήγουν σε ιδιωτικό φορέα
- Οι πτωχεύσαντες θα κατοικούν για 12 έτη στο σπίτι τους με επιδότηση ενοικίου
- Ανάκτηση κατοικίας μπορεί να γίνει μετά από 12 χρόνια με επαναγορά από τον ιδιωτικό φορέα
- Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο κώδικας θα προβλέπει προστασία ακατάσχετου μισθού και σύνταξης έως και 1.250 ευρώ.
Σύμφωνα με την κυρία Κλημεντίδη, η «δεύτερη ευκαιρία αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που επιθυμούσαν να πτωχεύσουν και να κάνουν μια δεύτερη αρχή και δεν μπορούσαν να το κάνουν το προηγούμενο διάστημα λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Επομένως ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα αντιμετωπίσει τις εταιρείες που λειτουργούσαν «σαν φαντάσματα στην ελληνική οικονομία. Δεν υπήρχαν, δεν λειτουργούσαν και συσσώρευαν μόνο χρέη και δεν μπορούσαν να πτωχεύσουν», όπως τονίζει η δικηγόρος.
Ο νέος πτωχευτικός κώδικας δεν προστατεύει και δεν αποτελεί δεύτερη ευκαιρία «για αυτόν που επιθυμεί να βρει βιώσιμη λύση, αλλά δεν μπορεί. Αυτό απαιτεί και από τις τράπεζες να συναινέσουν και να προσφέρουν στον οφειλέτη μια βιώσιμη λύση. Επίσης δεν προσφέρει λύση σε αυτόν που επιθυμεί να διατηρήσει το σπίτι του. Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει προστασία πρώτης κατοικίας. Ο φορέας θα πάρει το σπίτι του οφειλέτη. Εάν ο οφειλέτης επιθυμεί κάποια στιγμή να το αγοράσει ξανά το σπίτι θα πρέπει να πληρώσει στον φορέα εκ νέου την τότε αξία», τονίζει η κυρία Κλημεντίδη.
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr