Η πανδημία άφησε στις... αποθήκες το ελληνικό κρασί
Πάνω από 40.000 τόνοι έχουν μείνει αδιάθετοι εξαιτίας του λουκέτου σε εστίαση και ξενοδοχεία, με τη νέα παραγωγή να παραμένει ερωτηματικό. Κραυγή αγωνίας από οινοποιούς και αμπελουργούς, οι οποίοι δε θεωρούν αρκετά τα δύο χρηματοδοτικά προγράμματα που ετοιμάζει το υπουργείο.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οινοποιοί και αμπελουργοί για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο του κρασιού εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και των περιορισμών που επιβλήθηκαν με το λουκέτο σε καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας και το κλείσιμο ξενοδοχειακών μονάδων και χώρων συνάθροισης.
Οι περιορισμοί έφεραν και δραματική πτώση της κατανάλωσης κρασιού μέχρι και 70%, που δε λέει να ανακάμψει παρά την άρση των απαγορεύσεων. Το αποτέλεσμα είναι να μείνουν αδιάθετα πάνω από 40.000 τόνους κρασιού τα οποία παραμένουν αποθηκευμένα στις δεξαμενές.
Σε περίπου δύο μήνες αρχίζει σταδιακά ανά περιοχή ο τρύγος και κανένας δε γνωρίζει τι θα γίνει με τη νέα παραγωγή αφού δεν υπάρχουν καν ελεύθεροι χώροι για την αποθήκευσή της. Το ενδεχόμενο ακόμα και να μην μπουν στα αμπέλια τους οι παραγωγοί για να τρυγήσουν παραμένει, αν και ακραίο, υπαρκτό. Οινοποιοί και αμπελουργοί φοβούνται πως στο τέλος θα υπάρξει κατάρρευση των τιμών που θα προκαλέσει ακόμα και οικονομική ασφυξία σε οινοποιητικές μονάδες ενώ θα οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο και τους παραγωγούς.
Καμπανάκι κινδύνου
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα επισήμανε σε επιστολή του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης. Όπως ανέφερε οι αμπελουργοί «κινδυνεύουν να μην μπορούν να διαθέσουν τα σταφύλια τους στον επερχόμενο τρύγο, που και σε περίπτωση που διατεθούν, θα είναι σε πολύ χαμηλές τιμές, με συνέπεια η αφετηρία του οίνου, δηλ. το αμπέλι, να κινδυνεύει να συρρικνωθεί. Έχοντας πλήρη επίγνωση της επίπτωσης στα εισοδήματα των αμπελουργών, κρούουμε το καμπανάκι του κινδύνου πριν να είναι πολύ αργά για διορθωτικές ενέργειες».
Δύο προγράμματα
Μικρές ελπίδες, πως στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου κάτι μπορεί να σωθεί, έρχεται να δώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με κάποιες χρηματοδοτήσεις σε δύο προγράμματα, την απόσταξη κρίσης για την οποία εγκρίθηκαν 17 εκατ. ευρώ και τον «πράσινο τρύγο» με χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ. Οι περισσότεροι οινοποιοί πάντως επισημαίνουν πως είτε τα ποσά είναι εξαιρετικά μικρά και θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά, είτε πως οι συγκεκριμένες δράσεις μπορούν να στηρίξουν μόνο τα «φτηνά κρασιά» κι όχι τα κρασιά ονομασίας προέλευσης που έχουν υψηλότερο κόστος παραγωγής. Στη χώρα μας το λευκό κρασί έχει μερίδιο παραγωγής στο 65%-70% του συνόλου ενώ τα κρασιά με ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ καλύπτουν ποσοστό 27%-29% της παραγωγής.
Σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Χρήστος Τσιτσιρίγγος, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη τόνισε πως «η απόσταξη κρίσης πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα, με τη συμμετοχή των οινοποιητικών Συνεταιρισμών όλης της χώρας, προκειμένου τα αποθέματα κρασιού να γίνουν οινόπνευμα, ώστε να ανακουφιστούν οι οινοποιοί, μόλις λίγους μήνες πριν το νέο τρύγο. Έτσι, η οινοπαραγωγική περίοδος θα ξεκινήσει χωρίς το αγκάθι των αποθεμάτων, που θα λειτουργήσει αρνητικά, τόσο για τα συμφέροντα των οινοποιών, όσο και για την τιμή παραγωγού στα οινοστάφυλα».
Αντίστοιχα το πρόγραμμα «Πράσινος Τρύγος», το οποίο έχει προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς κυρίως παραγωγούς να μην συγκομίσουν (και κατά συνέπεια να μην αποστάξουν) και να αποζημιωθούν, αφού προηγηθούν οι σχετικοί έλεγχοι.
Αγ. Ραψανιώτης: «Πρέπει να βιαστούμε»
Οι οινοποιοί πάντως θεωρούν πως τα ποσά που έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα είναι μικρά και πολύ κάτω του πραγματικού κόστους. «Τα μέτρα πρέπει να παρθούν άμεσα, μέχρι τον Αύγουστο αλλιώς θα είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση» είπε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων Αγησίλαος Ραψανιώτης. «Με το ξέσπασμα της πανδημίας είχαμε επισημάνει τα προβλήματα και ζητούσαμε παρεμβάσεις. Τώρα κάτι κινείται αλλά πρέπει να βιαστούμε» πρόσθεσε.
Το κόστος παραγωγής-οινοποίησης για ένα κοινό επιτραπέζιο οίνο φτάνει στα 50-55 λεπτά το λίτρο ενώ στα υψηλότερης ποιότητας κρασιά και τα 70-75 λεπτά ή και τα 90-95 λεπτά. «Είναι σημαντικό να αυξηθούν κατά πολύ τα ποσά των προγραμμάτων» τόνισε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ ο γενικός διευθυντή της ΚΕΟΣΟΕ Παρασκευάς Κορδοπάτης. Οι χρηματοδοτήσεις που ακούμε είναι κατά πολύ κάτω του κόστους, όπως πρόσθεσε ο κ. Κορδοπάτης.
Στέλιος Μπουτάρης πρόεδρος της ένωσης οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος»
«Την κατάσταση θα εκτονώσει το μέτρο της απόσταξης κρίσης, μόλις αυτό αρχίσει να εφαρμόζεται» δήλωσε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ ο οινοποιός και πρόεδρος της ένωσης οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» Στέλιος Μπουτάρης. «Πρέπει όλοι να κατανοήσουν πως πρόκειται ουσιαστικά για μέτρο ανάγκης. Απλώς θα μειώσουμε τη χασούρα. Και φυσικά οι οινοποιοί που παράγουν υψηλότερης ποιότητας και κόστους κρασιά θα έχουν μεγαλύτερη ζημιά» πρόσθεσε.
Γιώργος Φουντούλης πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού VAENI – Νάουσα
Με δραματικούς τόνους μίλησε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ για την κατάσταση στο χώρο της οινοποίησης και του κρασιού ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού VAENI – Νάουσα Γιώργος Φουντούλης. «Υπό αυτές τις συνθήκες κανένας δε μπορεί να μιλά φέτος για… νορμάλ τρύγο» είπε. «Αυτή τη στιγμή τα οινοποιεία φυτοζωούν. Η αγορά παρά την άρση των απαγορεύσεων παραμένει μουδιασμένη. Οι εξαγωγές είναι ακόμα παγωμένες, τα νησιά παραμένουν άδεια από τουρίστες και η κίνηση στα μαγαζιά είναι πολύ μικρή» πρόσθεσε ο κ. Φουντούλης. Όπως τόνισε «εξαιτίας της οικονομικής απραξίας που υπάρχει έχει παγώσει η είσπραξη επιταγών που έχουμε στα χέρια μας από πελάτες. Αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα τόσο οι επιχειρήσεις μας όσο και οι αμπελουργοί θα βρεθούμε σε οικονομικό αδιέξοδο».
Βαγγέλης Γεροβασιλείου, οινοποιός
Το πρόβλημα των μεγάλων αποθεμάτων αντμετωπίζεται με τρεις τρόπους, τόνισε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ ο οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου. «Η μία λύση είναι η “απόσταξη κρίσης”, η δεύτερη ο “πράσινος τρύγος” και η τρίτη η “αποθεματοποίηση με επιδότηση”. Η κατάσταση είναι δύσκολη, δεν αφορά μόνο τη χώρα μας αλλά όλο τον κόσμο και οι λύσεις είναι συγκεκριμένες» πρόσθεσε. Όπως είπε τα μικρά οινοποιεία με μια καλή διαχείριση θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ως ένα βαθμό την κατάσταση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχουν τα μεγάλα οινοποιεία με τις μεγάλες παραγωγές. Πάντως σε κάθε περίπτωση τα ποσά που ακούμε για τα προγράμματα που θα εφαρμοστούν στη χώρα μας είναι μικρά και δε φτάνουν». Για τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου που έχει συνδέσει το όνομά του με μερικές από τις δυνατότερες ετικέτες της ελληνικής αγοράς οίνου, το κρίσιμο είναι τι θα γίνει όχι φέτος αλλά… την επόμενη χρονιά. «Αν η κατάσταση με την πανδημία συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά τότε τα προβλήματα και τα αδιέξοδα θα είναι ακόμα μεγαλύτερα» τόνισε.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr