Κοζάνη: Μέσα στο καλοκαίρι τα έργα για το mega-φωτοβολταϊκό πάρκο
Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα έχει ισχύ 204 MW, η κατασκευή του θα διαρκέσει 16 μήνες, η συνολική επένδυση θα φτάσει τα 130 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν και 350 θέσεις απασχόλησης.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μέσα στο καλοκαίρι αρχίζουν τα έργα στην Κοζάνη για την κατασκευή του mega – φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ ισχύος 204 MW. Τα γραφειοκρατικά προβλήματα και οι καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ξεπεράστηκαν και το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν εργασίες έτσι ώστε το μεγαλύτερο φωτοβολταικό έργο στην Ελλάδα κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη να έχει ολοκληρωθεί και να είναι λειτουργικό μέχρι τα τέλη του 2021.
Η περίοδος κατασκευής του έργου έχει προσδιοριστεί στους 16 μήνες, η συνολική επένδυση θα αγγίξει τα 130 εκατ. ευρώ ενώ θα δημιουργηθούν την περίοδο των εργασιών 350 θέσεις απασχόλησης.
«Ζήτημα με τις αδειοδοτήσεις δεν υπάρχει και απ΄ όσα είναι γνωστά έχουν ξεπεραστεί όλα τα προβλήματα. Επομένως το έργο προχωράει στη φάση της υλοποίησης» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Στέργιος Κιάνας.
Τα ΕΛΠΕ εξαγόρασαν το έργο από τη Juwi, γερμανική εταιρεία ανάπτυξης και κατασκευής έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο τελικό στάδιο αδειοδότησής του. Όταν τεθεί σε λειτουργία, θα παράγει ετησίως 300 GWh ηλεκτρικής ενέργειας, ποσότητα που ισοδυναμεί με την κατανάλωση 75.000 νοικοκυριών. Έτσι, θα αποτρέπει την έκλυση στην ατμόσφαιρα 300.000 τόνων CO2, οι οποίοι ισοδυναμούν με 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους. Επίσης το φωτοβολταϊκό που θα λειτουργήσει στα τέλη του 2021 θα αποδίδει μέσω του νομοθετημένου πόρου, 500.000 ευρώ το χρόνο στην τοπική κοινωνία.
Το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη είναι το μεγαλύτερο έργο ανανεώσιμων πηγών στην Ελλάδα και ένα από τα 5 μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Για τα ΕΛΠΕ σημαντικό είναι το γεγονός πως η τιμή με την οποία θα πωλείται η ενέργεια από το έργο της Κοζάνης, θα είναι 56,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα για 20 χρόνια, τιμή χαμηλότερη από την Οριακή Τιμή (τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας). Όπως έχει επισημανθεί από τη διοίκηση του ομίλου «το έργο δεν θα επιδοτείται από τον καταναλωτή αλλά θα επιδοτεί άλλα έργα ΑΠΕ με υψηλότερες τιμές αναφοράς» ενώ το 40 % της επένδυσης θα είναι ελληνική προστιθέμενη αξία.
Στο πλάνο της απολιγνιτοποίησης
Το έργο αποτελεί κομβικό στοιχείο και της απολιγνιτοποίησης της περιοχής. Σύμφωνα με στοιχεία του master-plan για την ανάπτυξη της περιοχής μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων πρώτα στη σειρά των μεγάλων επενδύσεων είναι τα φωτοβολταϊκά μαμούθ τόσο των ΕΛΠΕ όσο και της ΔΕΗ που αναμένεται να αναπτυχθούν σε μια συνολική έκταση περίπου 30.000 στρεμμάτων (περίπου στο 30% της λιγνιτικής γης), θα έχουν ισχύ 2 GW και προϋπολογισμό 1-1,5 δισ. ευρώ!
Περίπου πριν ένα μήνα δημοσιεύθηκε η προκήρυξη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 MW στο νομό Κοζάνης, με την προθεσμία υποβολής των προσφορών να εκπνέει στις 28 Μαίου.
Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του φωτοβολταϊκού, στη θέση Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, των δήμων Εορδαίας και Κοζάνης, στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης. Επίσης, θα πραγματοποιήσει τη σύνδεση της μονάδας σε δύο υποσταθμούς 150kV υπαίθριου τύπου.
Η εκτιμώμενη αξία του έργου ανέρχεται σε 110,15 εκατ. ευρώ, ενώ η διάρκεια της σύμβασης που θα υπογράψει ο ανάδοχος θα ανέρχεται σε 42 μήνες. Στο συνολικό προϋπολογισμό έχει συμπεριληφθεί ποσό 1.151.196,10€ για την κάλυψη απρόβλεπτων αναγκών.
Το σημαντικό για την εξέλιξη του έργου είναι πως επιπλέον των άλλων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων έχει εξασφαλισμένες και τις πολεοδομικές άδειες. Αυτό σημαίνει πως όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και ανακηρυχθεί ο ανάδοχος, τότε ο εργολάβος που θα επιλεγεί θα μπορέσει να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες κατασκευής.
Παράλληλα η ΔΕΗ όλο αυτό το διάστημα έχει προχωρήσει και σε ακόμα δύο διαγωνισμούς για δύο φωτοβολταϊκά στην περιοχή της Εορδαίας, ένα συνολικής ισχύος περίπου 15 MW και προϋπολογισμού 11,95 εκατ. ευρώ, κι ένα δεύτερο ισχύος επίσης 15 MW και προϋπολογισμού 14,38 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία επίσης δρομολογεί αυτό το διάστημα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ισχύος 2 GW στα ορυχεία της Κοζάνης, τα οποία σχεδιάζει να αναπτύξει σε συνεργασία με τη γερμανική RWE.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει αυτό το διάστημα σε λειτουργία 153MW ισχύος (από όλες τις τεχνολογίες και όχι μόνο φωτοβολταϊκά) ενώ έχει θέσει ως στόχο για το 2024 την ανάπτυξη έργων από όλες τις τεχνολογίες (φωτοβολταϊκά, αιολικά κ.λπ.) της τάξης του 1,5 GW.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr