Χρυσή χρονιά για το ακτινίδιο παρά τον κορονοϊό
Απογειώθηκαν οι εξαγωγές – Από σήμερα μπαίνει και στην αγορά της Ταϋλάνδης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι εξαγωγές ακτινιδίων ενώ μετά από προσπάθειες πολλών χρόνων το προϊόν μπαίνει και στην αγορά της Ταϋλάνδης. Μετά από ενημέρωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ταϊλάνδη έγινε γνωστό ότι δημοσιεύτηκε στην Βασιλική Εφημερίδα της χώρας (αντίστοιχο ΦΕΚ) η απόφαση έγκρισης εισαγωγής για τα ελληνικά ακτινίδια.
Το άνοιγμα της αγοράς της Ταϊλάνδης αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα για τον τομέα των εξαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών της χώρας μας που έχει στοχεύσει πολλές διαφορετικές αγορές κατά την τελευταία δεκαπενταετία, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση ο ειδικός σύμβουλος της incofruit hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε την 28/4/2020 και τέθηκε σε ισχύ από σήμερα και επιτρέπει στους Έλληνες προμηθευτές να εξάγουν τα ακτινίδιά τους. «Σ΄ αυτήν περιγράφονται οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της Ταϊλάνδης για το ελληνικό ακτινίδιο, μεταξύ των οποίων είναι και η καταγραφή των παραγωγών και οπωρώνων αλλά και των συσκευαστηρίων που θα γίνεται από τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας
Αναμένεται η έκδοση εμπεριστατωμένων οδηγιών από το ΥΠΑΑΤ τόσο προς τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικούς ελεγκτικές αρχές όσο και τους εξαγωγείς» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
«Έχοντας δοθεί το πράσινο φως από τις αρχές της Ταϊλάνδης, είμαστε ήδη έτοιμοι να εφαρμόσουμε όλα όσα απαιτούνται για να καταστήσουμε αυτήν την αγορά προσβάσιμη και σε άλλα προϊόντα μας όπως τα κεράσια μας για τα οποία εκκρεμεί σχετικό αίτημα της χώρας μας» τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης.
Τρέχουν οι εξαγωγές
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων Άρτας (ΑΣΕΑ), Άγγελο Ξυλογιάννη το προϊόν καταγράφει φέτος εκρηκτική πορεία αν και η διάθεσή του «έπεσε» μέσα στην πανδημία του κορονοϊού. Όμως οι νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν κατά κάποιο τρόπο, ενίσχυσαν τη ζήτηση των ακτινιδίων καθώς πρόκειται για ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C. «Κατά τις πρώτες μέρες επιβολής των περιοριστικών μέτρων, αντιμετωπίσαμε ορισμένα προβλήματα, όσον αφορά στη μεταφορά τους προς το εξωτερικό καθώς ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε και να κλείσουμε φορτηγό για συγκεκριμένη ώρα και ημέρα. Αυτά, ωστόσο, στη συνέχεια ξεπεράστηκαν», είπε ο κ. Ξυλογιάννης.
«Η μεγάλη ζήτηση που παρουσιάστηκε από τους καταναλωτές για το ακτινίδιο, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου έχουμε καταφέρει να διοχετεύσουμε στις ξένες αγορές όλη μας την παραγωγή ενώ τις προηγούμενες χρονιές, αυτό διαρκούσε έως τα τέλη Ιουνίου. Μάλιστα, οι περισσότεροι συνεταιρισμοί ακτινιδίων της Ελλάδας, μέχρι στιγμής, έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους», ανέφερε ο κ. Ξυλογιάννης.
Μέχρι τις αρχές Απριλίου οι εξαγωγές ακτινιδίου ανέρχονταν στους 156.350 τόνους, έναντι 119.772 τόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το προϊόν παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια συνεχόμενη αύξηση στις εξαγωγές, καθώς από την εμπορική περίοδο 2017 – 2018 “δείχνει” τη μεγάλη του δυναμική με εξαγωγές που έφθασαν τους 154.000 τόνους.
Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη στο σύνολο της φετινής εμπορικής περιόδου 2019/2020, οι εξαγωγές ελληνικού ακτινιδίου αναμένεται να αγγίξουν τους 165.000 τόνους. Σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου το 60% της ετήσιας παραγωγής εξάγεται, κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Τσεχία, ενώ από τις τρίτες χώρες ανοδικά κινούνται οι εξαγωγές σε Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ, Καναδά, Ουκρανία, Τουρκία και Αίγυπτο.
Σε ό,τι αφορά την παραγωγή ακτινιδίων στη χώρα μας, ο κ. Πολυχρονάκης επισήμανε ότι την εμπορική περίοδο 2018/19 ανήλθε σε 265.076 τόνους, έναντι των 275.000 τόνων το 2017/2018 και η φετινή αναμένεται σε 285.000 τόνους. Η συνολική παραγωγή αναμένεται να φτλασει τους 320.000 τόνους στα αμέσως επόμενα χρόνια.
Εκεχειρία με... αστερίσκους στον Λίβανο: Το «αλλά» του Νετανιάχου, οι λόγοι που τον έκαναν να πει «ναι» και η νέα απειλή
Σειρά ιατρικών και διοικητικών παραλείψεων στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο - «Έψαχνα γιατρούς και δεν έβρισκα»
Μπάιντεν: Το Ισραήλ δεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, αλλά ούτε και ο λαός του Λιβάνου
Τέμπη: «Κόκκινο» για το βίντεο της Λεπτοκαρυάς - Δεν πιστοποιείται η ώρα διέλευσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr