Πόρτο Καρράς: Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού
Το εμβληματικό ξενοδοχειακό συγκρότημα περνά στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα και μάλιστα σε μια εποχή που η χώρα και ειδικά ο τουρισμός πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Σε νέα εποχή μπαίνει το Πόρτο Καρράς το εμβληματικό ξενοδοχειακό συγκρότημα της Χαλκιδικής και της Βόρειας Ελλάδας. Η εξαγορά του από την Belterra Investments του Ιβάν Σαββίδη, αντί του ποσού των 205 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με τις μεγάλες επενδύσεις που θα γίνουν δημιουργεί νέα δεδομένα για το ξενοδοχείο που έχει γράψει χρυσή ιστορία.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ιστορία του ελληνικού τουρισμού, μια επένδυση μάλιστα σε εποχή που ο ελληνικός τουρισμός πλήττεται όσο κανείς άλλος κλάδος από την πανδημία. Η κίνηση είναι μια ακόμη ένδειξη της επιθυμίας του Ιβάν Σαββίδη να συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα, κυρίως στο κομμάτι του τουρισμού.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε αυτό που αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρία. «Το πολυεπίπεδο επιχειρηματικό σχέδιο της Belterra Investments Ltd. αφορά τόσο στην ολιστική αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών όσο και στην ανάπτυξη νέων, με στόχο το εμβληματικό Πόρτο Καρράς να επανατοποθετηθεί ως ένας μοναδικός προορισμός υψηλών προδιαγραφών στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Η συγκεκριμένη επένδυση στο χώρο της διαχείρισης και ανάπτυξης πολυτελών και πολυθεματικών ξενοδοχειακών τουριστικών προορισμών σηματοδοτεί συγχρόνως και την περαιτέρω ενίσχυση του επενδυτικού προσανατολισμού της εταιρείας στον δυναμικό κλάδο του ελληνικού τουρισμού» επισημαίνεται.
Από τα πρώτα του βήματα τη δεκαετία του ΄60, το Πόρτο Καρράς συνέδεσε το όνομά του με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της πολιτικής, της τέχνης, των επιχειρήσεων, της οικονομίας και της κοινωνίας, ενώ βρέθηκε και στη «δίνη του κυκλώνα» σε πολιτικά και δικαστικά θρίλερ.
Κορυφαίες προσωπικότητες της διεθνούς σκηνής όπως ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Τζον Κένεντι Τζούνιορ, ο Ανδράς Παπανδρέου, η Μελίνα Μερκούρη, ο Ζολώτας και ο Κανελλόπουλος αλλά και ο Σαλβαντόρ Νταλί, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, η Μαργκότ Φοντέιν, η Τζόαν Μπαέζ, η Φιόνα Φον Τίσεν, οι Ροκφέλερ, ο Αλβέρτος του Μονακό και πολλοί άλλοι, έκαναν τις διακοπές τους στο ξενοδοχείο και πήραν μέρος στα ονομαστά πάρτι του. Στη μεγάλη σάλα του δόθηκαν πολλά και ξεχωριστά ρεσιτάλ από την Τζίνα Μπαχάουερ που ήταν κουμπάρα και φίλη του. Λένε ότι χρειάστηκε να γκρεμιστεί ένας τοίχος για να περάσει το πιάνο της.
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα που οραματίστηκε ο Γιάννης Καρράς το 1963 όταν με το σκάφος του έδεσε στον κόλπο που υπάρχει στην περιοχή για να προφυλαχθεί από τον καιρό, έγινε συνώνυμο της πρωτοπορίας χάρη στα σχέδια και στο μοναδικό ντιζάιν του αρχιτεκτόνων που ασχολήθηκαν με την κατασκευή του και άφησε τη σφραγίδα του σε όλες τις πλευρές της ζωής ακόμα και στην οινοποιία και στην γαστρονομία.
Το Πόρτο Καρράς κατασκευάστηκε σε μια έκταση που αγοράστηκε στην πλειοψηφία της από τη Mονή Γρηγορίου του Αγίου Ορους η οποία κατείχε την έκταση από το 1931 με αποφάσεις διοικητικού δικαστηρίου και με διάταγμα του 1968 αποχαρακτηρίστηκε από δασική ή εν μέρει δασική.
Τα αρχικά σχέδια ξεκίνησε ο ίδιος ο εμπνευστής του Bauhaus, ο διάσημος Γερμανός αρχιτέκτονας Walter Gropius ενώ τα σχέδια της βίλας Γαλήνη, έκτασης πάνω από 2.000 τετραγωνικά, που ήταν η κατοικία της οικογένειας του εφοπλιστή Γιάννη Καρρά κι αργότερα φιλοξένησε τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της διεθνούς σκηνής όπως τον Σαλβατόρ Νταλί, έγιναν από τον αρχιτέκτονα Κώστα Καψαμπέλη. Ο Γιάννης Καρράς ήταν αυτός που έβαλε μπροστά την κατασκευή του γηπέδου γκολφ, φανατικός παίκτης και ο ίδιος, και καλούσε συχνά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και το Γιώργο Ράλλη για ένα παιχνίδι μαζί του.
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα άλλαξε τη φυσιογνωμία όλης της χερσονήσου της Σιθωνίας όπου υπήρχαν μόνο κάποια ψαροχώρια, το ρεύμα δεν έφτανε σε όλη την περιοχή και παντού κυριαρχούσαν τα… έλη και τα κουνούπια. Η περιοχή μεγάλωσε μαζί με τη φήμη του ξενοδοχείου και σύντομα στα σοκάκια του διπλανού χωριού, του Νέου Μάρμαρα, βρέθηκαν να βολτάρουν διασημότητες με πολλά απρόοπτα όπως ήταν φυσικό. Εχει μείνει στην ιστορία η ολλανδέζα πριγκίπισσα που μπήκε σε κομμωτήριο του Νέου Μαρμαρά της εποχής εκείνης για να χτενιστεί…
Το πρώτο πωλητήριο
Υπό το βάρος μεγάλων οικονομικών προβλημάτων ο Γιάννης Καρράς πούλησε το συγκρότημα.
Το 1999, ο Όμιλος Τεχνική Ολυμπιακή, απέκτησε το ιστορικό θέρετρο και από το 2001 προχώρησε στον εκσυγχρονισμό του.
Τον Ιούνιο του 2003, το πολυτελές συγκρότημα φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λίγο αργότερα το Φόρουμ των αρχηγών κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Όμως την ίδια χρονιά, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εξέδωσε τη γνωμοδότηση 164/2003, όπου αποφάνθηκε πως η σύμβαση που είχε υπογράψει ο εφοπλιστής Καρράς με το ελληνικό Δημόσιο επί δικτατορίας δεν ίσχυε πια.
Τον Ιανουάριο το 2004, ξέσπασε το σκάνδαλο της «τροπολογίας Πάχτα», μέσω της οποίας άνοιγε ο δρόμος για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων της περιοχής, προϋπόθεση για την κατασκευή των 524 πολυτελών κατοικιών που προέβλεπε το σχέδιο των ιδιοκτητών του Πόρτο Καρράς. Η πολιτική θύελλα που ξέσπασε, οδήγησε σε παραίτηση τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Χρ. Πάχτα και στη διαγραφή εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι είχαν υπογράψει την τροπολογία.
Τελικά το 2010 η Πολεοδομία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής εξέδωσε οικοδομική άδεια για την κατασκευή 524 κατοικιών. Όμως το 2013 με απόφαση του προϊσταμένου ΤΟΑΕΚ της Υπηρεσίας Δόμησης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής ανακλήθηκε η με αριθμό 199/2010 οικοδομική άδεια ανέγερσης πολυτελών κατοικιών με πισίνα και υπόγειο στο συγκρότημα Πόρτο Καρράς. Δύο χρόνια μετά, το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Χαλκιδικής έκανε δεκτή προσφυγή της Πόρτο Καρράς κατά της προηγούμενης ανάκλησης. Τότε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης παρενέβη και άσκησε αίτηση ακύρωσης. Τελικά τον Απρίλιο του 2018 εκδόθηκε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης με την οποία απορρίφθηκε εκείνη η αίτηση.
Το δεύτερο πωλητήριο
Στις 21 Ιανουαρίου του 2019 μπήκε το δεύτερο πωλητήριο στο Πόρτο Καρράς από τον όμιλο Τεχνική Ολυμπιακή του Κωνσταντίνου Στέγγου. Αιτία τα οικονομικά ανοίγματα της εταιρίας που την έφερναν σε δυσχερή θέση και δεν άφηναν περιθώριο για επενδύσεις. Η εξαγορά του συγκροτήματος με υψηλό για την εποχή τίμημα το βάζει σε νέα τροχιά.
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr