Ο θυμός του Μητσοτάκη με Άδωνι και λοιπούς «βιαστικούς», η προσωρινή ανακωχή στο ΠΑΣΟΚ, οι νέες ομάδες στον ΣΥΡΙΖΑ και η συμφωνία του Κρητικού με τον Σαλονικιό

Δημοσίευσε ο την Τρίτη 01.04.2025 στις 06:00

Γιατί θύμωσε τόσο πολύ ο Μητσοτάκης με Άδωνι και λοιπούς «βιαστικούς»

Σας έχω πληροφορήσει από αυτήν εδώ την στήλη για τα σενάρια περί διαδοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και για διάφορους υπουργούς που βλέπουν να έρχεται αργά ή γρήγορα μια κούρσα για την ηγεσία της παράταξης. Στόχος τους δεν είναι απαραίτητα να δηλώσουν «παρών» και να διεκδικήσουν να ηγηθούν της ΝΔ, αλλά να φτιάξουν μια δεξαμενή υποστηρικτών όσο μεγάλη χρειάζεται για να έρθουν σε δεύτερο χρόνο σε παζάρι με τους βασικούς διεκδικητές.

Έτσι εξηγείται γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμωσε τόσο πολύ όταν άκουσε τον Άδωνι Γεωργιάδη και άλλους «αδικημενους» βουλευτές και πρώην υπουργους, να ζητούν επέκταση των αυξήσεων και στα σώματα ασφαλείας. Όπως μου έλεγε μάλιστα άνθρωπος που κινείται στο υπόγειο του Μαξίμου «μερικοί θέλουν να επαναλάβουν τα όσα έκαναν το 2016 ή να έχουν καλές σχέσεις με τους ανθρώπους του υπουργείου τους και κάνουν τον Μητσοτάκη να μοιάζει άσπλαχνος».

Έκλεισε προσωρινά το ένα μέτωπο κι άνοιξε νέο

Από το Μαξίμου πάντως με διαβεβαίωναν ότι ο Δένδιας επί του συγκεκριμένου θέματος βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με τον Μητσοτάκη και πως ήταν συνεννοημένο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να κάνει ο ίδιος την εξειδίκευση των αυξήσεων στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Και τους πιστεύω, γιατί έτσι κινείται συνήθως το Μαξίμου όταν θέλει να προβάλει «θετικές ειδήσεις». Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει και ο αρμόδιος υπουργός εξηγεί τις λεπτομέρειες. Έτσι βγαίνουν και οι δύο ωφελημένοι.

Με άλλα λόγια, το Μαξίμου θέλησε να σβήσει μια φωτιά, αλλά ξεπήδησε μια άλλη. Εξ ου και ο εκνευρισμός.

Δεν θέλει ούτε να τον δει

Η δεύτερη αναβολή της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας συνδέεται άμεσα με την «βιασύνη» του Άδωνι για τις αυξήσεις στους ενστόλους. «Ήτανε στραβό το κλήμα» για την ΝΔ στο χώρο της υγείας μετά την ήττα της Ματίνας Παγώνη στην ΕΙΝΑΠ, «τό ‘φαγε κι ο γάιδαρος» με το αίτημα για αυξήσεις σε όλους τους ένστολους. Και κάπως έτσι, μου λένε, πως «ο Κυριάκος δεν θέλει να δει τον Άδωνι ούτε ζωγραφιστό».

Δεν σαραντάρησε η νέα κυβέρνηση και άρχισαν τα κόλπα

Πάντως σαν πολύ νωρίς δεν άρχισαν τα «όργανα»; Οι διαφοροποιήσεις υπουργών και βουλευτών κάθε μέρα και πληθαίνουν, ενώ έχουν περάσει λιγότερες από 20 μέρες από τον τελευταίο ανασχηματισμό. Για να σβήσουν μάλιστα οι εστίες αμφισβήτησης, ο Παύλος Μαρινάκης χτες άφησε αιχμές κατά των Γεωργιάδη και Κικίλια, ενώ άρχισαν ήδη τα δημοσιεύματα με άγριες μπηχτές σε όσους ξεκινούν «αντάρτικο». Το κλίμα είναι προδήλως ρευστό στην κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης πρέπει να κάνει κάτι εντυπωσιακό για να «μαζευτεί» το πράγμα…

Στο ΠΑΣΟΚ κάνουν πίσω για να πάρουν φόρα

Μισό βήμα πίσω βλέπω να κάνουν όλοι στο ΠΑΣΟΚ μετά τον κακό χαμό του περασμένου Σαββατοκύριακου με την παραπομπή της Μπατζελή στο «πειθαρχικό» του κόμματος. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Κώστας Τσουκαλάς, υπερασπίστηκε μεν τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά είπε πως «είναι άλλο πράγμα να έχουμε διαφωνίες σε μία στρατηγική, που είναι λογικό σε ένα ζωντανό πολιτικό οργανισμό, και άλλο πράγμα να βγαίνει μία τέτοιου είδους εικόνα προς τον κόσμο». Η ίδια η πρώην υπουργός είπε, δε, πως «με βρίσκει σύμφωνη το ότι η ΕΔΕΚΑΠ θα εξηγήσει τους λόγους που με κάλεσε και εγώ θα εξηγήσω τι είπα ή πώς το είπα». Έμαθα μάλιστα πως το επιτελείο Δούκα δεν θέλησε να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με τον Παύλο Γερουλάνο. Κυριάρχησε το αίσθημα επιβίωσης ή βλέπουμε μια νηνεμία πριν την επόμενη μεγάλη καταιγίδα; Με βάση ό,τι ακούω στο παρασκήνιο, ποντάρω στο δεύτερο.

Οργανώνονται οι ομάδες με ορίζοντα την νέα Κεντρική Επιτροπή

Συνέδριο πλησιάζει στον ΣΥΡΙΖΑ και οργανώνονται σιγά σιγά τα στρατόπεδα και οι τάσεις. Οι εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος απαιτούν κεντρικές συμμαχίες με τοπικές απολήξεις. Ακούω έντονα ότι δύο σημαντικά στελέχη που έχασαν πολύ κόσμο στις τοπικές οργανώσεις από την φυγή Κασσελάκη, ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Σπίρτζης προσεγγίζουν τον Παύλο Πολάκη. Παρά το γεγονός πως είχαν «σκοτωθεί» στο παρελθόν με τον βουλευτή Χανίων, οι Σπίρτζης και Παππάς υπολογίζουν στο «μισό κόμμα» που τον ψήφισε για αρχηγό, αλλά θέλουν να τον βοηθήσουν επειδή ο ίδιος έχει αδύναμο μηχανισμό στα μεσαία στελέχη. Το κοινό τραπέζι των τριών μετά την συνεδρίαση της ΚΕ επιβεβαίωσε την σύμπραξη, που δεν ξέρουμε ακόμα αν θα πάρει και τη μορφή τάσης.

Ανεπιθύμητος ο Σπίρτζης

Ο Χρήστος Σπίρτζης, λόγω της μη ολοκλήρωσης της σύμβασης 717, είναι persona non grata για όσους και όσες σχετίζονται με την τραγωδία των Τεμπών, είτε είναι συγγενείς των θυμάτων είτε δικηγόροι των οικογενειών. Σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Κηφισιάς επρόκειτο να συμμετάσχει ο πρώην υπουργός Μεταφορών, καθώς και οι δικηγόροι Λουκάς Αποστολίδης, που εκπροσωπεί συγγενείς θυμάτων, και Θεόδωρος Μαντάς, αντιπρόεδρος του ΔΣΑ. Ο Νίκος Πλακιάς, που έχασε τις δύο του κόρες και την ανιψιά του από την σύγκρουση, με ανάρτησή του στο facebook κάλεσε τους δύο δικηγόρους να αποσύρουν την συμμετοχή τους στην εκδήλωση, καθώς όπως είπε ο Χρήστος Σπίρτζης «για όλες τις οικογένειες είναι ένας από τους υπεύθυνους της δολοφονίας 57 αθώων ψυχών». Οι δύο δικηγόροι με σχόλιά τους υποστήριξαν πως δεν γνώριζαν για την συμμετοχή του πρώην υπουργού και αποσύρθηκαν από την εκδήλωση.

Ο Τσίπρας γεμίζει μπαταρίες βλέποντας καθηγητές κύρους στις ΗΠΑ

Μακριά, πολύ μακριά από τα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πάντως ο Αλέξης Τσίπρας, που έχει αφήσει την Κουμουνδούρου να αναρωτιέται αν θα φτιάξει δικό του κόμμα. Ο ίδιος χαίρεται πολύ την παραμονή του στο Χάρβαρντ, καθώς χτες γνωστοποίησε με μια μεγάλη ανάρτηση πως συνάντησε πλήθος καθηγητών την πρώτη εβδομάδα του στη Μασαχουσέτη. Είχε συνομιλίες με τους Μichael Sandel, Joseph Nye, Peter Hall, Marshall Ganz, Tim Berners-Lee, Richard Parker, Μιχάλη Τριανταφύλλου, Πέτρο Κουμουτσάκο και Ricardo Hausmann. Ο πρώην πρωθυπουργός έγραψε με νόημα «ορισμένες φορές η απόσταση από την ένταση των γεγονότων στην πατρίδα δίνει την ευκαιρία να δει κανείς πιο σφαιρικά, ψύχραιμα και αντικειμενικά ορισμένα πράγματα».

Ο Κρητικός και ο Θεσσαλονικιός

Στα σκαριά μου φαίνεται ότι είναι μια νέα ελληνική εταιρεία λιανικής πώλησης τροφίμων, μια και η Μασούτης, μετά από σειρά το «κουτσομπολιό» μηνών ανακοίνωσε και επίσημα, ότι υπέγραψε μη- δεσμευτική δηλωση προθέσεων με την «ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός» για την απόκτηση του 100% της αλυσίδας. Έτσι, παρά το ότι και άλλες κρούσεις έχουν γίνει και εξελίσσονται, η θεσσαλονικιώτικη αλυσίδα φουλάρει μηχανές για να κλειδώσει σημεία και τζίρους, που θα την φέρουν σε θέση να διεκδικεί θέση στην πρώτη τριάδα στον κλάδο.

Οι τουρκικές ντομάτες 

Πάντως ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με το νέο αυτό «φλέρτ» στα σούπερ μάρκετ, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι… θα γίνει με τις ντομάτες. Και γιατί το λέω αυτό; Όπως μου έλεγαν από τα Θερμοκήπια Θράκης η εγχώρια παραγωγή, λόγω κλίματος και συνθηκών στον πρωτογενή τομέα, έχει πέσει από το 1 εκατ. τόνους το 2010 στα 560 χιλ. τόνους, κάτι που δίνει χώρο τόσο σε εισαγωγές με ‘βαφτίσια’ από την Τουρκία, όσο και σε προϊόντα βόρειων χωρών , όπως η Πολωνία. Η Μασούτης, πάντως, όπως και η ΑΒ, ο Σκλαβενίτης και η Lidl έχουν συνεργασία με την εν λόγω επιχείρηση που είναι πυλώνας απασχόλησης για το Δήμο Αβδήρων. 

«Καλά κρασιά» με τους δασμούς του Τραμπ

Όταν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε την απειλή του για δασμούς 200% στο ευρωπαϊκό κρασί, οι καλλιεργητές αντιμετώπιζαν ήδη μια τεράστια μείωση της κατανάλωσης τόσο τρομερή, που η Γαλλία άρχισε να πληρώνει τους αγρότες για να ξεριζώσουν τα αμπέλια.

Το ψάξαμε και μάθαμε ότι μετά από μια βιασύνη να αποσταλούν φιάλες στις ΗΠΑ πριν επιβληθούν οι δασμοί, τα ευρωπαϊκά οινοποιεία λένε ότι οι παραγγελίες από τον κορυφαίο πελάτη τους στο εξωτερικό τελειώνουν, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερα από τα φετινά Merlot και Chardonnay θα μπορούσαν να καταλήξουν σε γεμισμένα σε κελάρια. Κάποιο από το κρασί μπορεί ακόμη και να καταλήξει να αποσταχθεί σε απολυμαντικό χεριών! 

Τραγική κατάσταση

Η κατάσταση στους Ευρωπαίους ειδικά στους Γάλλους οινοποιούς είναι τραγική. Οι παραγωγοί έχουν ζημιά, χωρίς να γνωρίζουν πόσο άσχημα θα είναι τα τιμολόγια, πόσο θα αυξηθούν τα έξοδά τους και πόσο μεγάλη έκπτωση μπορεί να χρειαστεί να προσφέρουν. Εάν δεν υπάρχει χώρος στις δεξαμενές τους για τη ζύμωση του νέου κρασιού, θα χρειαστεί να επιβαρυνθούν με μεγάλα έξοδα για τη μεταφορά και αποθήκευση μέρους του παλιού κρασιού αλλού. 

Ήταν στραβό το κλήμα…

Η αναταραχή των εμπορικών συναλλαγών έρχεται σε ένα πλαίσιο παγκόσμιας υπερκατανάλωσης κρασιού, παρά την πτώση της παραγωγής σε χαμηλό 60 ετών το 2024, με τη ζήτηση να πέφτει ακόμη πιο γρήγορα. Οι νεαροί καταναλωτές πίνουν λιγότερο αλκοολούχα ποτά και όταν το κάνουν, πολλοί προτιμούν άλλα είδη, ακόμη και στη Γαλλία.

Φοβούμενοι ότι θα ερχόταν ένας εμπορικός πόλεμος όταν ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές, πολλοί παραγωγοί σε όλη την Ευρώπη έσπευσαν να αποστείλουν όσο το δυνατόν περισσότερο προϊόν στις ΗΠΑ. Και τώρα, …πίνουν για να ξεχάσουν!

Χαλαρά, χαλαρά αλλά πώς θα πληρώσουν το νοίκι;

Καθόμουν προχθές σε ένα καφέ με το λάπτοπ μου και κάποια στιγμή παρατήρησα ότι οι άνθρωποι του μαγαζιού με στραβοκοίταζαν. Δεν ήμουνα δα και ένας από τους …ψηφιακούς νομάδες που κάθονται με τις ώρες στο αγαπημένο τους καφέ ή εστιατόριο, παραγγέλνουν το ποτό τους και εργάζονται χαλαρά εξ' αποστάσεως. Γεγονός είναι ότι όλο και περισσότεροι εστιάτορες ή ιδιοκτήτες καφέ δεν θέλουν να βλέπουν φορητούς υπολογιστές στο μαγαζί τους, αν μη τι άλλο για οικονομικούς λόγους.

Είναι πολύ συνηθισμένο να έρχεται κάποιος με τον υπολογιστή του για να δουλέψει εδώ, να παραγγέλνει ένα νερό ή έναν εσπρέσο και να κάθεται τρεις ώρες μου  λέει φίλος που έχει καφέ στα βόρεια προάστεια. «Έτσι δεν μπορώ να ζήσω, ούτε να πληρώσω το ενοίκιο και το προσωπικό. Πολύ απλά, δεν μας συμφέρει οικονομικά», μου εξήγησε φίλος που έχει σχετικό μαγαζί στη Γερμανία και έτσι λοιπόν κατάλαβα κι εγώ γιατί με στραβοκοιτούσαν στο Κουκάκι.

Και κοινωνικότητα 

Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι φίλοι μου αναζητουν, πέρα από τα κόστη, να δουλεύουν σε καφέ, ειδικά όταν πρόκειται για μοναχικά επαγγέλματα που δεν έχουν και γραφείο ή που όταν υπάρχει είναι μακριά. Βέβαια, το εάν αυτό που συμβαίνει σε καφέ στις ΗΠΑ που μπαίνει “μπλόκο”  σε lap top, δεν ξέρω εάν έρθει στην καθ’ ημάς ανατολή. σίγουρα όμως θα φέρει ζητήματα…

Μην πουλάτε το χρυσάφι… 

Ρώτησα πάλι τον φίλο μου τον χρηματιστή, πού θα πάει η δουλειά με τον χρυσό; Η αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ, μου εξήγησε, θα μπορούσε να συνεχίσει να πιέζει το δολάριο χαμηλότερα, υποστηρίζοντας περαιτέρω τις τιμές του χρυσού βραχυπρόθεσμα. Κατά την άποψη πολλών αναλυτών μου είπε, μια ευρεία εξισορρόπηση των δίδυμων ελλειμμάτων της Αμερικής θα μπορούσε επίσης να είναι ανοδικός μοχλός για τον χρυσό. Οι αναλυτές της  στο μεταξύ, βλέπουν πλέον και τα 4.000 $ την αυγγιά. «Με κάθε φάση των 1.000 $ να διαρκεί περίπου δύο τρίτα λιγότερο χρόνο από την προηγούμενη, και λαμβάνοντας υπόψη τον νόμο της μείωσης των αποδόσεων παράλληλα με την έλξη των επενδυτών για στρογγυλούς αριθμούς, θα μπορούσε το όριο των 4.000 $ να είναι προ των πυλών».

Κυκλικές συνεργασίες

Η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων λιπαντικών ελαίων. Η συνεργασία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών και περιλαμβάνει, ενδεικτικά τη διοργάνωση σεμιναρίων και επιμορφωτικών προγραμμάτων, την υλοποίηση κοινών δράσεων επικοινωνίας, ενημέρωσης και εξωστρέφειας σε θέματα κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων κ.ά. H κυκλική οικονομία είναι και θα παραμείνει ένα hot θέμα για πρωτοβουλίες, συνεργασίες και βέβαια καινοτομία.

Από την Θεσσαλία στο μέλλον

Και μιλώντας για καινοτομία, θα αναφερθώ σε μια ακόμη ελληνική πρωτοβουλία που έχει σημασία, καθώς όπως είναι γνωστό, η τεχνολογία στις μπαταρίες δεν έχει προχωρήσει παγκοσμίως όσο άλλοι τομείς.

Είναι ενδιαφέρον λοιπόν ότι η Sunlight Group σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προχωρά στην ανάπτυξη προηγμένων μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης για την πρόβλεψη βασικών παραμέτρων μπαταριών, ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη γενιά ενεργειακών τεχνολογιών σε βιομηχανικές και ερευνητικές εφαρμογές.

Υψηλή τεχνολογία

Το πρωτοποριακό αυτό έργο στοχεύει στην ενίσχυση της απόδοσης, τη μείωση του κόστους και την αύξηση της διάρκειας ζωής των μπαταριών και υλοποιείται από την ερευνητική ομάδα της Sunlight σε συνεργασία με την ομάδα Ευφυών Συστημάτων Διάχυτου Υπολογισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της (βαθιάς) μηχανικής μάθησης, των νευρωνικών δικτύων και, γενικά, των αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης, το έργο προσβλέπει στην ανάπτυξη εργαλείων για δεδομένα και προηγμένα δίκκτυα.

Οι εφαρμογές της καινοτόμου αυτής πρωτοβουλίας θα αξιοποιούνται σε διάφορους τομείς, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αυτοκινητοβιομηχανία και οι κατασκευαστές μπαταριών, καθώς επίσης και σε ερευνητικούς οργανισμούς με αντικείμενο την ενεργειακή απόδοση και την καινοτομία στον τομέα της ενέργειας.  

Μύρισαν οβελία στο …Τόκιο

Η χρονική ταύτιση του Ορθόδοξου και καθολικού Πάσχα, έχει τροφοδοτήσει την ταξιδιωτική αγορά με αξιόλογη κινητικότητα. Αυτό που μου έκανε κλικ είναι ότι ο οβελίας μύρισε από Ιαπωνία μέχρι και Λατινική Αμερική.

Σύμφωνα με την μέχρι στιγμής εικόνα της ζήτησης που καταγράφει η FedHATTA στον εισερχόμενο τουρισμό, οι περισσότερες κρατήσεις προέρχονται τόσο από την Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία) όσο και από μακρινές αγορές (Λ. Αμερική, ΗΠΑ, Ιαπωνία). Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί των αγορών αυτών για την εν λόγω περίοδο είναι η Αθήνα, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, η Κρήτη, η Πελοπόννησος, η Χαλκιδική, ενώ και η κρουαζιέρα απορροφά σημαντικό μέρος της ζήτησης.

Η ΔΕΗ σε… άλλη πίστα

Δεν ήταν «άλλο ένα συνέδριο» αυτό που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από την enfant gate των αμερικανικών think tank, το ινστιτούτο German Marshall Fund of the United States και το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS). Οι γνωρίζοντας περί των ενεργειακών και γεωστρατηγικών μου έλεγαν πως πρόκειται για πολύ σοβαρούς παίκτες στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, που επηρεάζουν ποικιλοτρόπως πρόσωπα και πράγματα. Δηλαδή κοινώς high politics…

Δεν ήταν τυχαίο, συνεπώς, ότι το forum συγκέντρωσε στην Αθήνα υψηλόβαθμα στελέχη, αξιωματούχους και ειδικούς από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, για να εξερευνήσουν το εξελισσόμενο γεωπολιτικό τοπίο και τον αντίκτυπό του στη διατλαντική ενεργειακή και κλιματική πολιτική. Και σε αυτό περιβάλλον, δεν ήταν τυχαίο πως partner από την Ελλάδα ήταν η ΔΕΗ με τον Γιώργο Στάσση να δίνει την κεντρική ομιλία, περιγράφοντας τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και αναφέροντας ότι «οι τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας προσφέρουν πρόσφορο έδαφος στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για επιχειρηματικές λύσεις με έμφαση στην ασφάλεια, την τεχνολογική καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη».

Αμερικανικό ενδιαφέρον

Λίγο πριν παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο για την μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας σε κοιλάδα ΑΠΕ και Giga Data Center, ο ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ ανέλυσε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που αναδύονται μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών στους κλάδους της ενέργειας και της τεχνολογίας. Δεν ήταν η πρώτη φορά που άκουγαν τον Στάσση όλοι αυτοί οι αμερικανοί τεχνοκράτες. Πριν από ένα χρόνο περίπου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ είχε ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον, όπου εκεί σε αντίστοιχο forum είχε αναπτύξει το όραμά του με αιχμή την πρώην χρεοκοπημένη και νυν θαλερή ΔΕΗ.

Είναι προφανές πως η αφρόκρεμα της αμερικανικής αγοράς και ο λεγόμενος «αμερικανικός παράγοντας» όταν συζητά για γεωπολιτική και ενεργειακή ασφάλεια επιλέγει τον Στάσση ως συνομιλητή, επικεφαλής της ΔΕΗ, που εξελίσσεται σε μια σε «πράσινη powertech εταιρεία» και ισχυρό περιφερειακό παίκτη της Αν. Ευρώπης. Κάτι που τραβάει, αν μη τι άλλο, το ενδιαφέρον των αμερικάνων. Και όχι μόνο…

Με τους μεγάλους της άμυνας η METLEN

Η METLEN ανοίγει «μεγάλη πόρτα» στην Ιταλία, όχι μόνο μέσω των ΑΠΕ και των στρατηγικών συνεργασιών με πελάτες όπως η ΔΕΗ, η Saint-Gobain και η Statkraft, αλλά και μέσω της IVECO, μέλος του ομίλου Ανιέλλι. Η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, τοποθετώντας τη METLEN στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής.

Η IVECO Defence Vehicles βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης, επιδιώκοντας μεγαλύτερη εξειδίκευση στον αμυντικό τομέα, κάτι που αποτυπώθηκε και στο χρηματιστήριο με τη μετοχή της να καταγράφει άνοδο 20%. Η σύμπραξη με τη METLEN έρχεται την κατάλληλη στιγμή, δίνοντας στην Ελλάδα στρατηγικό ρόλο στις αμυντικές προμήθειες της Ευρώπης.

Η Ιταλία αποτελεί ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής άμυνας και με την επένδυση της METLEN στην εγχώρια παραγωγή, το σκηνικό αλλάζει. Από τη δημιουργία του αμυντικού hub στον Βόλο, η METLEN παίζει πλέον με τους "μεγάλους" της αμυντικής βιομηχανίας. Με κάθε της κίνηση αποδεικνύει ότι η στρατηγική της είναι πιο αποφασιστική από ποτέ: να φέρει την Ελλάδα και την Ευρώπη στο επίκεντρο των εξελίξεων στον τομέα της άμυνας.

Διαβάστε ακόμη
Παλαιότερα άρθρα

123456 ... 91011