Το 2017, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρνήθηκε να ψηφίσει το νομοσχέδιο της -τότε- κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου,. Τότε, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για να επιχειρηματολογήσει με μία ιστορία, για ένα παιδί που ζήτησε από έναν γιατρό να συνηγορήσει στην αλλαγή φύλου που του είχε υπαγορεύσει (του παιδιού) ένας εξωγήινος στον Υμηττό.
Το 2022, πρωθυπουργός πια, πάλι από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπερασπιστεί τα διεμφυλικά άτομα, λέγοντας ότι, «οι ειδικοί μας λένε, ότι σχεδόν ένας στους εκατό ανθρώπους μπορεί να γεννιέται με κάποια παραλλαγή φύλου». Περίπου δύο χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2024, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών έγινε νόμος του κράτους, αφού το νομοσχέδιο της κυβέρνησης υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία 175 υπέρ, 77 κατά και 46 αποχές.
Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο ανεξαρτήτως φύλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε, σε πλαίσιο εκδήλωσης, με τον ανοιχτά gay ηθοποιό, σεναριογράφο και σκηνοθέτη, Γιώργο Καπουτζίδη. «Η Πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους-και για τους πολλούς και για τους λίγους- και οι μειονότητες πρέπει να προστατεύονται ενάντια στην “Τυραννία της Πλειοψηφίας”», έλεγε τότε ο πρωθυπουργός. Μόλις 8 μήνες, όμως, φαίνεται ότι ήταν αρκετοί για να αλλάξει γνώμη. «Τώρα βρισκόμαστε σε άλλο επίπεδο, έχουμε την τυραννία των μειοψηφιών, οι οποίες δεν επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την άποψή τους. Εάν τολμήσεις να εκφράσεις αμφιβολίες για τη γνώμη τους σε "βαφτίζουν" φασίστα, υποστηρικτή της πατριαρχίας, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς», είπε στις 14 Νοεμβρίου 2024, κατά τη συνομιλία του με τον γάλλο φιλόσοφο και συγγραφέα, Πασκάλ Μπρυκνέρ. Τότε, τόνισε και ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει «woke ατζέντα» και ο ίδιος επιθυμεί να μην υπάρξει και ποτέ.
«Τυχαίνει να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, αυτό υπαγορεύει η βιολογία», είπε την Τρίτη που μας πέρασε, κατά τη διάρκεια συζήτησής με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο πρωθυπουργός. Η νέα δήλωση Μητσοτάκη, βεβαίως, έρχεται μετά από μία μακρά περίοδο δαιμονοποίησης της υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων (αυτό που έχει γίνει της μόδας ως «woke agenda»), άνοδο των κομμάτων της ακροδεξιάς στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και την εκλογή Τραμπ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Έχει αναθεωρήσει ο πρωθυπουργός τις απόψεις του (άρα κάποια στιγμή, από το 2017 έως σήμερα, έχει κάνει κάπου λάθος; Και, αν ναι, που ακριβώς;);
Ο Θάνος Πλεύρης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Ά Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, ήταν από αυτούς που, και το 2024, δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο του κόμματός του για τον γάμο ανεξαρτήτως φύλου, επικαλούμενος, όχι πολιτική, αλλά αξιακή διαφωνία. Του ζητήσαμε να απαντήσει στο ερώτημα της εβδομάδας: Τελικά, πόσα είναι τα φύλα;
«Είναι προφανές ότι η κοινωνία δεν αποδέχεται τη δικτατορία των μειοψηφιών απέναντι στην πλειοψηφία»
* Γράφει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Α ‘ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης
Η woke ατζέντα υποστηρίζει ότι στα πλαίσια ενός άκρατου δικαιωματισμού μπορεί ο καθένας να επιβάλλει ως, δήθεν, δικαίωμά του ο,τιδήποτε ο ίδιος κρίνει και μπορεί να βρίσκεται εκτός κάθε πραγματικότητας. Η ατζέντα αυτή απογειώθηκε στις ΗΠΑ φθάνοντας στο σημείο να θεωρούν κάποιοι ότι μπορεί ένας άνθρωπος να προσδιορίζεται ως μέλος του ζωικού βασιλείου επειδή ο ίδιος έτσι το αισθάνεται.
Μέρος αυτής της woke ατζέντας είναι και η απαίτηση κάποιων να μας πείσουν ότι τα φύλα δεν είναι δύο (θήλυ και άρρεν) αλλά ο καθείς μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται με όποιο φύλο φαντάζεται ακόμα και ως κάτι ουδέτερο, διότι έτσι κοινωνικά αισθάνεται.
Σε αυτούς τους όρους λοιπόν αναπτύχθηκε το λεγόμενο κοινωνικό φύλο που στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς πόσα είναι αυτά τα κοινωνικά φύλα και δύναται εντέλει ο καθένας ανάλογα με τη μέρα και τη διάθεση που έχει ξυπνήσει να επιλέγει και το φύλο που επιθυμεί.
Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού προϋποθέτει ένα βασικό στοιχείο που στηρίζεται στην πραγματικότητα, δηλαδή μπορείς να προσδιορίζεσαι με κάτι που υπάρχει, και όχι με κάτι το οποίο δεν υπάρχει. Τα φύλα είναι δύο, όχι γιατί αυτό αποτελεί συζήτηση μίας θεωρητικής κουβέντας, αλλά διότι έτσι ορίζει η βιολογική πραγματικότητα. Να το πω απλά, έτσι θέλησε ο Θεός ή για άλλους η φύση να γίνει.
Το να θέλει κάποιος να αρνηθεί τη βιολογία του δημιουργώντας ένα άλλο φύλο μπορεί να χαροποιεί τον ίδιο αλλά, προφανώς, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από καμία πολιτεία. Εδώ λοιπόν είναι το κομβικό σημείο που πρέπει να διαχωρίσουμε, είναι τελείως διαφορετικό το δικαίωμα της σεξουαλικής προτίμησης του καθενός και πώς θέλει να διαμορφώσει τις βιοτικές του σχέσεις και τελείως διαφορετικό η απαίτηση κάποιου να τον χαρακτηρίζουμε κάτι που δεν είναι ή που δεν υπάρχει.
Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι η ΝΔ διαχρονικά υποστήριξε τη θέση μόνο των δύο φύλων και γι αυτόν τον λόγο δεν αποδέχθηκε, ακόμη και στο νομοσχέδιο της ισότητας του γάμου, το οποίο δεν ψήφισα και θεωρώ ότι ήταν λάθος, να συμπεριλάβει έννοιες όπως γονέας 1 ή γονέας 2 ή μία σειρά από παραπάνω φύλα πλέον του θηλυκού και του αρσενικού. Συνεπώς, ως προς αυτό το σκέλος, η θέση μας ήταν πάγια.
Στο σκέλος για δήθεν παραπάνω φύλα δε θα πρέπει να συγχέουμε την περίπτωση των intersex ατόμων. Και σε αυτή την περίπτωση τα φύλα είναι δύο το αρσενικό και το θηλυκό και απλά σε κάποια άτομα υπάρχουν στοιχεία και των δύο αυτών φύλων. Συνεπώς δεν έχουμε δημιουργία ενός τρίτου φύλου, αλλά συνύπαρξη των δύο φύλων.
Η διαφορά λοιπόν μεταξύ σεβασμού δικαιωμάτων και υποστήριξης εξωφρενικών θέσεων εδράζεται στο να σέβεσαι δικαιώματα και όχι να δημιουργείς δήθεν δικαιώματα που δεν υπάρχουν. Ως Υπουργός Υγείας, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θεσμοθετήσαμε πολιτικές σεβασμού δικαιωμάτων όπως δικαιώματα intersex ατόμων, απαγόρευση θεραπειών μεταστροφής, δυνατότητα αιμοδοσίας σε ομόφυλα άτομα αλλά προφανώς ποτέ δε προσχωρήσαμε σε θέσεις που προσπαθούσε να περάσει στο πλαίσιο του δικαιωματισμού της woke ατζέντας μέρος της κοινότητας και αφορούσαν πχ γονέας 1 και 2 ή παρένθετη κύηση ή πάνω από δύο φύλα.
Είναι λοιπόν προφανές ότι η κοινωνία δεν αποδέχεται τη δικτατορία των μειοψηφιών απέναντι στην πλειοψηφία. Δέχεται τα δικαιώματα αλλά αποκρούει τον δικαιωματισμό. Οι σεξουαλικές προτιμήσεις μπορεί να είναι άπειρες αλλά τα φύλα δύο. Και για να το πω πολύ απλά, στο πλαίσιο του αυτοπροσδιορισμού εγώ μπορώ να προσδιορίζομαι ως ψηλός αλλά με 1,76 ύψος, λίγοι θα αποδεχθούν αυτή την επιθυμία μου.