Μια απάντηση στην ΟΝΝΕΔ Πεντέλης που δεν θέλει πρόσφυγες στο «Αμαλία Φλέμινγκ»
Η ΟΝΝΕΔ Πεντέλης στέλνει ανοικτή επιστολή στον ΥΠΠΡΟΠΟ, ζητώντας να μην μεταφερθούν πρόσφυγες στην ανενεργή πτέρυγα του νοσοκομείου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ξεκινώντας από την παραδοχή πως το προσφυγικό είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με μεγάλες διαστάσεις και πως, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που ζουν σε άθλιες συνθήκες, ανάμεσά τους βρέφη και παιδιά, θα ήταν μια καλή αρχή να συμφωνήσουμε πως το ζήτημα αυτό χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Πρόσφατα, υπήρξε η πληροφορία πως η κυβέρνηση εξετάζει την επιλογή να εγκαταστήσει πρόσφυγες από τη νησιωτική χώρα στην ανενεργή πτέρυγα «Μπόμπολας» του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ». Κάπου εδώ, εμφανίζεται και η ΟΝΝΕΔ Πεντέλης, η οποία με ανοιχτή επιστολή της στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ζητεί να μη συμβεί η εν λόγω εγκατάσταση.
Ακολουθεί η επιστολή:
Στη ζωή δεν μπορείς να συμφωνείς με όλους, απ' ό,τι φαίνεται ούτε καν σε θέματα ανθρωπιστικών κρίσεων. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην σταθούμε στις 7 παραμέτρους που θέτει η ΟΝΝΕΔ για να «δικαιολογήσει» τη διαφωνία της με αυτή την προοπτική.
α) Αρχικά, η Πολεοδομία δεν είναι κάποιου είδους Ανεξάρτητη Αρχή, άρα το Κράτος την υπερβαίνει. Αν το Κράτος θεωρήσει πως το Χ νοσοκομείο πρέπει και μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής προσφύγων, προφανώς με την κατάλληλη προετοιμασία, έτσι και θα γίνει. Αν ο οποιοσδήποτε διαφωνεί με αποφάσεις του Κράτους, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
β) «Η ύπαρξη ανάλογων ευάλωτων ομάδων στην πόλη μας θα προσελκύσει εγκληματίες». Άρα, η πολυπολιτισμικότητα προκαλεί εγκληματικότητα; Και αυτό είναι επίσημη θέση της ΟΝΝΕΔ; Ειλικρινής η απορία.
γ) «Θα χρειαστούν κονδύλια για συγκοινωνιακές παρεμβάσεις»: Οι πρόσφυγες θα διαμένουν εντός της πτέρυγας του νοσοκομείου και όχι σε σκηνές έξω από αυτό. Προς τι οι συγκοινωνιακές παρεμβάσεις και η αναμόρφωση της οδού που αναφέρεται στην επιστολή;
δ) «Ένας 15χρονος που έχει πολεμήσει, έχει ακόμη στην πραγματικότητα ψυχή ανηλίκου; Και συγκρίνεται με τα δικά μας 15χρονα;». Πράγματι, αυτός ο 15χρονος κουβαλά εμπειρίες και εικόνες που τα Ελληνόπουλα 15χρονα δεν μπορούν ούτε να φανταστούν. Πώς και γιατί αυτό τον καθιστά επικίνδυνο (φαντάζομαι ότι αυτό υπονοεί η πρόταση) απέναντι στους συνομηλίκους του και όχι, αντίθετα, περισσότερο ευάλωτο;
ε) Θα ήταν μια καλή ιδέα, σε πρώτο επίπεδο, όλοι οι Έλληνες να εμβολιάζουν τα παιδιά τους αν δεν θέλουν αυτά να κινδυνεύουν από πανδημίες, πράγμα που βάσει του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο αναφέρει και η επιστολή, ΔΕΝ συμβαίνει αφού, σύμφωνα με στοιχεία του 2017, 350.000 παιδιά έως τεσσάρων ετών ήταν ανεμβολίαστα για την ιλαρά, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και έχουν λάβει μία δόση -ή και καμία- του εμβολίου για την ιλαρά.
στ) Και τώρα το επίμαχο της ένταξης στα σχολεία. Η πρόσβαση των προσφυγόπουλων στα σχολεία δεν είναι ζήτημα επιλογής για την ελληνική πολιτεία. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι πανανθρώπινο, είναι κατοχυρωμένο για ΟΛΑ τα παιδιά από τον ΟΗΕ, η Κυβέρνηση οφείλει να εντάξει τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Δεν υπάρχουν «δικά μας παιδιά» και «παιδιά των άλλων». Υπάρχουν παιδιά. Παιδιά που έχουν όλα τις ίδιες ανάγκες, τα ίδια δικαιώματα, την ίδια ανάγκη για ζωή.
ζ) Το Σύνταγμα της Ελλάδος κατοχυρώνει την ανεξιθρησκεία και την ελευθερία των ανθρώπων να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα είτε είναι χριστιανοί ορθόδοξοι είτε μουσουλμάνοι είτε βουδιστές. Άρα και πάλι δεν είναι ζήτημα επιλογής το να μπορούν οι μουσουλμάνοι να εκφράζονται ελεύθερα ως προς τη θρησκεία τους, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμά τους αυτό, πέρα από αναγνωρισμένο ως ανθρώπινο δικαίωμα και από τον ΟΗΕ. Τώρα, πώς προκύπτει ότι οι μουσουλμάνοι μαθητές θα παρενοχλούν σεξουαλικά τις χριστιανές ορθόδοξες μαθήτριες, μόνο στην ΟΝΝΕΔ το γνωρίζουν αυτό, που συνέταξαν και την εν λόγω επιστολή, στην οποία δηλώνουν μάλιστα ότι δεν θα δεχτούν την «αλλοίωση του πατρογονικού τους πολιτισμού».
Προφανώς και η λύση στο Προσφυγικό δεν είναι να εγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες στην Ελλάδα κι εννοείται πως η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Όμως είναι άλλο να ζητούμε δράση και ανάληψη ευθύνων εξίσου από όλη την Ευρώπη, να ζητούμε να πιάνουν τόπο τα εκατομμύρια που έρχονται ως ευρωπαϊκά κονδύλια γι' αυτό τον σκοπό εδώ και άλλο να απαιτούμε την περαιτέρω περιθωριοποίηση ανθρώπων, τη δημιουργία γκέτο και την επιβολή περισσότερης καταστολής. Δεν υπάρχουν άνθρωποι α' και β' κατηγορίας και όσοι, μεταξύ άλλων, προφασίζονται τα χριστιανικά τους πιστεύω για να δικαιολογήσουν τις ενστάσεις τους, θα έπρεπε να το γνωρίζουν αυτό.
*Λίγη ώρα αργότερα, η ΟΝΝΕΔ Πεντέλης επανήλθε με νέα ανακοίνωση στο Facebook, διευκρινίζοντας τα εξής: «Για να προλάβουμε τα σχόλια και τις ανησυχίες κάποιων κακοπροαίρετων, δηλώνουμε απερίφραστα ότι στηρίζουμε τον Κυριακο Μητσοτακη και την Κυβέρνησή του ως τη μοναδική ελπίδα για τη χώρα μας. Εμείς έχουμε μάθει οτιδήποτε γίνεται νόμος ή άλλη διοικητική απόφαση από τις Κυβερνήσεις της χώρας μας, πόσο μάλλον αυτής που εμείς στηρίζουμε, να το αποδεχόμαστε, να σιωπούμε και να ζούμε με αυτό. Στα πλαίσια της διαβούλευσης, ζητούμε τα δίκαια αντισταθμιστικά οφέλη για την πόλη μας και κατανόηση για τις ευαισθησίες που αφορούν στην καθημερινότητά μας».
Σύγκρουση κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ: Τα λεφτόδεντρα και το... βραβείο διαστρέβλωσης
Ανησυχία στον Καναδά για τη γρίπη των πτηνών: Βρήκαν μετάλλαξη του ιού σε έφηβο - Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες
Ξεροβόρι και κρύο: Ψυχρή εισβολή με ανέμους και χιόνια από την Κυριακή - Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία
Άμφισσα: Βρέφος πέθανε στη γέννα - Λάθος χειρισμό του μαιευτήρα καταγγέλλει η οικογένεια - «Η μητέρα έχασε πολύ αίμα»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr