Η Αττική εκπέµπει SOS
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Του Γιώργου Πατούλη
Η µεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, βρίσκεται µπροστά σε ένα κρίσιµο σταυροδρόµι. Σε λίγους µήνες, στις αρχές του επόµενου έτους, οι περισσότεροι από τέσσερα εκατοµµύρια κάτοικοι των 66 δήµων του Λεκανοπεδίου θα κληθούν να αντιµετωπίσουν, χωρίς να ευθύνονται, τις συνέπειες από την ανυπαρξία ενός βιώσιµου και φιλικού προς το περιβάλλον συστήµατος διαχείρισης των περίπου δύο εκατοµµυρίων τόνων σκουπιδιών που παράγονται σε ετήσια βάση. ∆υστυχώς η σηµερινή πραγµατικότητα είναι τραγική. Σε αντίθεση µε ό,τι συµβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες και πόλεις της Ευρώπης, στην Αττική εξακολουθούµε να οδηγούµε το 90% των απορριµµάτων που παράγουµε σε ταφή, χωρίς καµία επεξεργασία.
Ενώ µόλις το 10% της παραγόµενης ποσότητας ανακυκλώνεται. Σε λιγότερο από έναν χρόνο η επόµενη διοίκηση αλλά και οι πολίτες της Αττικής θα έχουµε να αντιµετωπίσουµε ένα εκρηκτικό πρόβληµα. Μια υγειονοµική βόµβα, που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στη δηµόσια υγεία. Ολοι γνωρίζουµε ότι ο ΧΥΤΑ της Φυλής εξαντλεί τις δυνατότητές του. Στις αρχές του 2020, µε τα σηµερινά δεδοµένα, δεν θα µπορεί να δεχτεί άλλα απορρίµµατα. Η σηµερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής γνωρίζει καλά το πρόβληµα. Με δικές της ενέργειες ξεκίνησε άλλωστε τον Αύγουστο του 2017 η προσπάθεια να δηµιουργηθεί ένα νέο κύτταρο στη Φυλή, προκειµένου να πάρει ο ΧΥΤΑ µια παράταση ζωής δύο χρόνων.
Οµως ο χρόνος ζωής του κυττάρου αυτού λήγει και δεν υπάρχει καµία προετοιµασία για το πρόβληµα που θα προκύψει στο άµεσο µέλλον. Ηδη η βιολογική αντοχή των κατοίκων της ∆υτικής Αττικής δοκιµάζεται. Αλλά πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να ζήσουν οι κάτοικοι όλου του Λεκανοπεδίου µε τα σκουπίδια στις αυλές και στα παράθυρά τους. Ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα βρέθηκαν βιώσιµες λύσεις, εµείς µείναµε πίσω. Χάσαµε χρόνο και χρήµατα. Καµία από τις προηγούµενες διοικήσεις, τόσο του κ. Σγουρού όσο και της κυρίας ∆ούρου, δεν προσπάθησε να βρει µια βιώσιµη και µακροπρόθεσµη λύση στο πρόβληµα. Ολα τα προηγούµενα χρόνια δεν έγινε καµία ουσιαστική προσπάθεια να δοθεί βάρος στην ανακύκλωση.
∆εν αναλήφθηκε καµία στρατηγική πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης, ενηµέρωσης και ενεργοποίησης των κατοίκων του Λεκανοπεδίου προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να υιοθετήσουν µια διαφορετική προσέγγιση. ∆εν αξιοποιήθηκαν τα χρήµατα που υπήρχαν, για να δηµιουργήσουν έγκαιρα ένα σύγχρονο µοντέλο και τις αναγκαίες υποδοµές για τη διαχείριση του προβλήµατος. Οι προηγούµενες διοικήσεις της Περιφέρειας Αττικής απέτυχαν. Εξαιτίας της ανικανότητάς τους αλλά και των ιδεοληψιών τους. Οµως δεν έχουµε άλλο χρόνο για χάσιµο.
Η Αττική πρέπει να κάνει µια νέα αρχή στη διαχείριση των απορριµµάτων της. Με ολοκληρωµένο σχέδιο, που θα θέτει ως προτεραιότητα την επίτευξη των ευρωπαϊκών και εθνικών στόχων. Με συµµάχους και συµµέτοχους τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις. Με τον ιδιωτικό τοµέα στην πρώτη γραµµή, µε ιδέες αλλά και πόρους. Με τους δήµους συνδιαχειριστές, µέσα από ολοκληρωµένα και ρεαλιστικά τοπικά σχέδια διαχείρισης που οι ίδιοι έχουν εκπονήσει. Με ρεαλιστικό χρονοδιάγραµµα για το κλείσιµο του ΧΥΤΑ στη Φυλή. Με έµφαση στην ανακύκλωση, στη διαλογή στην πηγή, στην ελαχιστοποίηση και την επαναχρησιµοποίηση. Με ενίσχυση των δήµων και συνεργασία µε το κεντρικό κράτος για την υιοθέτηση fast truck διαδικασιών, για τη χωροθέτηση των πράσινων σηµείων. Αρκετό χρόνο χάσαµε, τώρα ήρθε η ώρα η Αττική να κάνει νέα αρχή!
Ο Γιώργος Πατούλης είναι δήμαρχος Αμαρουσίου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής
Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Ποιες αλλαγές έγιναν
ΣΥΡΙΖΑ για σύλληψη Ρωμανού: «Αστυνομικές πρακτικές τύπου "συνήθως υπόπτων" δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου»
Γάζα: Νεκρή όμηρος σε σημείο που δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς
Μαρινάκης: Η ομιλία του Καραμανλή ήταν ενωτική - Ύβρεις από τον Σαμαρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr