Μαύρο χρήμα: Από κόσκινο ΜΚΟ, αγορές ακινήτων και «χρυσές βίζες»
Ενιαίο µητρώο για το σύνολο των οργανώσεων από την Αρχή προστασίας κατά του ξεπλύµατος βρώµικου χρήµατος. Υπό έλεγχο και όλες οι αγορές ακινήτων από αλλοδαπού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στο στόχαστρο της Αρχής προστασίας για το ξέπλυµα µαύρου χρήµατος µπαίνουν οι ΜΚΟ που δρουν στη χώρα αλλά και οι αγορές ακινήτων που έχουν πραγµατοποιηθεί από αλλοδαπούς.
Στη σκιά των κατά καιρούς σκανδάλων γύρω από τις ΜΚΟ και του χάους που επικρατεί σχετικά µε τον έλεγχό τους, η Αρχή Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατικές Δραστηριότητες προχωρά στη χαρτογράφησή τους, όλων ανεξαιρέτως, θεµελιώνοντας µηχανισµό ελέγχου, µέσω της δηµιουργίας Ενιαίου Μητρώου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Μέχρι σήµερα δεν υπάρχει ένα κεντρικό µητρώο, αφού, όπως είναι γνωστό, κάθε υπουργείο έχει τις δικές του ΜΚΟ, ανάλογα µε το αντικείµενο των δραστηριοτήτων τους.
Με τον τρόπο αυτό η Αρχή επιχειρεί να καλύψει το κενό που υπάρχει αυτήν τη στιγµή, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άσκησης ενιαίου και ολοκληρωµένου ελέγχου σε όλο το φάσµα των δραστηριοτήτων που αυτές µπορεί να ασκούν και κατά συνέπεια των πηγών χρηµατοδότησης που µπορεί να έχουν.
Υπενθυµίζεται ότι την περασµένη εβδοµάδα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφάσισε να προχωρήσει στην αλλαγή του κανονισµού λειτουργίας του µητρώου των ΜΚΟ που εµπλέκονται στη διαχείριση του Προσφυγικού. Σύµφωνα µε τον νέο κανονισµό, προβλέπονται διαδικασίες για να εγγραφεί µια ΜΚΟ στο µητρώο ώστε να έχει δικαίωµα παροχής υπηρεσιών αλλά και τρόποι για να διαγραφεί (δεν υπήρχαν στον προηγούµενο κανονισµό) εάν καταδικαστεί ή υποπέσει σε ολισθήµατα.
Αστρονοµικά ποσά
Τα προηγούµενα χρόνια είχαν δοθεί αστρονοµικά ποσά σε ΜΚΟ από τουλάχιστον εννέα υπουργεία, όπως τα Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Δηµόσιας Τάξης, Εθνικής Αµυνας, Μακεδονίας - Θράκης, Ναυτιλίας, Τουρισµού, καθώς και το υπουργείο Μεταφορών, ενώ σηµαντικά ποσά έχουν διατεθεί σε ΜΚΟ και µέσω της Γενικής Γραµµατείας Νέας Γενιάς. Χαρακτηριστικό παράδειγµα έλλειψης του απαιτούµενου ελέγχου αποτέλεσε στο παρελθόν η πολύκροτη υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», που υπαγόταν στο υπουργείο Εξωτερικών.
Οι Αρχές ευελπιστούν ότι θα συλλέξουν αδιάσειστα στοιχεία για αγοραπωλησίες ελληνικών ακινήτων που εξασφάλιζαν προνόµια σε αγοραστές από ξένες χώρες
Η υπόθεση αφορούσε στην επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ αλλά και τη διαχείριση µεγάλων κονδυλίων, περίπου 9 εκατ. ευρώ, που εισέπραξε η εν λόγω ΜΚΟ την περίοδο 20002004 για να εξουδετερώσει ναρκοπέδια σε διάφορες ξένες χώρες και συγκεκριµένα στον Λίβανο, στο Ιράκ, στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Ωστόσο, η έρευνα είχε καταδείξει πολλαπλή παραβίαση της νοµοθεσίας για τη χρηµατοδότηση, καθώς και τεχνάσµατα εικονικών δωρεών. Μάλιστα, είχε διαπιστωθεί ότι κάποια ποσά κατέληξαν σε πληρωµή σούπερ µάρκετ, εστιατορίων και πάρκινγκ IX, αλλά και η απουσία ελέγχου από την Υπηρεσία ∆ιεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ∆ΑΣ) του ΥΠΕΞ.
Οι αγορές ακινήτων
Στο πλαίσιο καταπολέµησης της νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµες δραστηριότητες, η Αρχή για το Ξέπλυµα προχωρά και στη συλλογή στοιχείων για όλες τις αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς στη χώρα µας. Στόχος της είναι η χαρτογράφηση όλων των αγορών ακινήτων από αλλοδαπούς, είτε πρόκειται για φυσικά, είτε για νοµικά πρόσωπα ή άλλες νοµικές οντότητες που µπορούν να αποκτήσουν εµπράγµατες αξίες σε ακίνητα, προκειµένου να ελεγχθούν κυρίως οι µεγάλες αγορές, που αφορούν σε χορήγηση «χρυσής βίζα» και να διαπιστωθεί αν ενδεχοµένως προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης ξεπλύµατος µαύρου χρήµατος.
Το προηγούµενο διάστηµα, την παρέµβαση της ∆ικαιοσύνης αλλά και την εµπλοκή των κεντρικών τραπεζών της Ελλάδας και της Κίνας προκάλεσε η δραστηριότητα του τέως αντιπροέδρου της Jumbo, Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, ο οποίος µε τη χρήση τερµατικών µηχανηµάτων POS που είχε προµηθευτεί από δύο ελληνικές τράπεζες -την Εθνική και τη Eurobank- φέρεται να παρέκαµπτε τα capital controls του Πεκίνου για λογαριασµό Kινέζων που έστελναν χρήµατα στην Ελλάδα µε σκοπό να αγοράσουν ακίνητα και να αποκτήσουν τη «χρυσή βίζα».
Ηδη η υπόθεση έχει µπει στο στόχαστρο των επιθεωρητών της Τράπεζας της Ελλάδος και από τα πρώτα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους φαίνεται ότι τα συστήµατα εντοπισµού ύποπτων συναλλαγών ήταν «τυφλά» τουλάχιστον για 45 ηµέρες την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2018. Ο έλεγχος -σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές- θα αναζητήσει και ανάλογες συναλλαγές που πραγµατοποιήθηκαν -τουλάχιστον σε βάθος διετίας- από δικηγορικά γραφεία, συµβολαιογράφους, µεσιτικές εταιρείες. Και µε συναλλασσόµενους όχι µόνο Κινέζους που ήθελαν να αγοράσουν σπίτι στην Ελλάδα για να πάρουν τη «χρυσή βίζα».
Σηµειώνεται ότι το πρόγραµµα «Golden Visa» ξεκίνησε µε τον νόµο 4146/2013 και αφορά τη χορήγηση πενταετούς άδειας διαµονής σε υπηκόους τρίτων χωρών που αποκτούν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα την πρώτη θέση στη χορήγηση της βίζας διατηρούν οι Κινέζοι, ενώ ακολουθούν οι Ρώσοι και οι Τούρκοι. Μάλιστα, από τα στοιχεία του οργανισµού Enterprise Greece, διαπιστώνεται ότι µόλις σε ένα έτος δόθηκαν σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων από την Κίνα περίπου 1.000 άδειες παραµονής, ενώ ο συνολικός αριθµός αδειών από το 2013 έχει ξεπεράσει τις 2.500.
Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Ποιες αλλαγές έγιναν
ΣΥΡΙΖΑ για σύλληψη Ρωμανού: «Αστυνομικές πρακτικές τύπου "συνήθως υπόπτων" δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου»
Γάζα: Νεκρή όμηρος σε σημείο που δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς
Μαρινάκης: Η ομιλία του Καραμανλή ήταν ενωτική - Ύβρεις από τον Σαμαρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr