Χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές και μηχανήματα τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας
Εκθεση καταπέλτης της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας, αποκαλύπτει τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας περίθαλψης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Δραματικές είναι οι συνθήκες σε πολλές νοσηλευτικές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας, εξαιτίας της υποστελέχωσης σε γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και διοικητικό προσωπικό. Αυτό επισημαίνεται σε έκθεση-καταπέλτη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, η οποία οργανώνει την Παρασκευή στις 8 το πρωί στη Θεσσαλονίκη πορεία «σωτηρίας της δημόσιας υγείας» η οποία θα καταλήξει στο Διοικητήριο.
Αναλυτικά η κατάσταση σε κάθε νοσοκομείο και κέντρο υγείας στην Κεντρική Μακεδονία έχει ως εξής:
ΓΝΘ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Στο νοσοκομείο υπάρχουν 300 οργανικά κενά. Μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφονται στα χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων με αποτέλεσμα να λειτουργούν κατά μέσο όρο μόλις το 60% των χειρουργικών αιθουσών. Οι αναμονές στα ΤΕΠ φτάνουν τις 4-7 ώρες ενώ οκτώ κλίνες ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.
ΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις που φθάνουν και στο 40% των οργανικών θέσεων στους τραυματιοφορείς και στο βοηθητικό προσωπικό. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτές και αναισθησιολόγους, με αποτέλεσμα από τις εννιά αίθουσες χειρουργείων να λειτουργούν μόνο οι πέντε εδώ και χρόνια. Οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν μέχρι και ένα χρόνο για να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις!
ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ: Καταγράφονται προβλήματα στις υποδομές του νοσοκομείου. Μόνο με δωρεές ανακαινίζονται κάποια τμήματα. Τα υπόλοιπα λειτουργούν με τριτοκοσμικές συνθήκες άκρως επικίνδυνα για την ασφάλεια των ασθενών κι εργαζομένων. Σε κάποια τμήματα ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι ξεπερασμένος. Η έλλειψη σε νοσηλευτικό και τραυματιοφορείς φθάνει στο 40%.
ΜΕΘ Καρδιοθωρακοχειρουργικής (ΑΧΕΠΑ): Σοβαρή είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Εδώ κι ένα χρόνο, οι νοσηλευτές μειώθηκαν από 18 σε 12. Επειδή παραβιάζεται συστηματικά κάθε έννοια ασφαλούς λειτουργίας της μονάδος ΜΕΘ λόγω σοβαρής υποστελέχωσης, υπάρχει κίνδυνος για τους νοσηλευόμενους ασθενείς.
ΓΝΘ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Οι ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό φτάνουν στο 30%. Αξονικός τομογράφος δεν υπάρχει κι ο μαστογράφος είναι πολύ παλιός κι όχι ψηφιακός.
ΓΝΘ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μεγάλες οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό ,τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό. Εβδομήντα εργαζόμενοι είναι με κοινωφελή προγράμματα και λήγει η θητεία τους το επόμενο διάστημα.
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μεγάλη είναι η έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό ενώ λείπουν σχεδόν οι μισοί τραυματιοφορείς. Προβληματικές είναι και οι κτιριακές υποδομές.
ΓΝ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ: Οι ελλείψεις σε προσωπικό σε όλους τους κλάδους φτάνουν στο 40%. Υπάρχουν επίσης σοβαρά κτιριακά προβλήματα λόγω επέκτασης κι ανάπτυξης τμημάτων με την κατάσταση να είναι ασφυκτική για ασθενείς και εργαζόμενους.
Βραχυκύκλωμα από τις ελλείψεις
ΓΝ ΚΙΛΚΙΣ: Ο αξονικός τομογράφος (ο μοναδικός στο νομό) δε λειτουργεί όλο το 24ωρο, λόγω έλλειψης ακτινολόγων και χειριστών. Δε λειτουργεί ο μαστογράφος, ο ορθοπαντογράφος, ενώ υπάρχει μόνο ένας τραυματιοφορέας σ’ ολόκληρο το νοσοκομείο τη νύχτα! Σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε μαιευτικό προσωπικό. Δυσλειτουργίες υπάρχουν στις εξής κλινικές: χειρουργική, παιδιατρική, ψυχιατρικής, ουρολογικής, λόγω έλλειψης ιατρών. Η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για συντήρηση υλικοτεχνικών υποδομών κι εξοπλισμού.
ΓΝ ΓΟΥΜΕΝΙΣΑΣ: Ο γυναικολόγος και ο παιδίατρος τις μισές μέρες του μήνα καλύπτουν εφημερίες στο Κιλκίς, ενώ υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος κι ένας χειρουργός με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι εφημερίες.
ΓΝ ΒΕΡΟΙΑΣ: Τραγικές είναι οι ελλείψεις σε τραυματιοφορείς και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Εξαιτίας της μικρής χρηματοδότησης έχει σταματήσει η κατασκευή νέας πτέρυγας που θα στεγάσει εντατική μονάδα με οκτώ κρεβάτια. Σήμερα η ΜΕΘ έχει μόνο τρεις κλίνες.
ΓΝ ΝΑΟΥΣΑΣ: Δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο. Υπάρχουν μόνο τρεις αναισθησιολόγοι που καλύπτουν κι άλλες περιοχές! Η έλλειψη στους νοσηλευτές φτάνει στο 40%. Κλειστή είναι η μαιευτική κλινική λόγω έλλειψης ιατρών. Υπάρχουν μόνο δύο ακτινολόγοι με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι εφημερίες. Εξαιτίας έλλειψης πληρώματος ασθενοφόρων δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες και οι ασθενείς με εξιτήριο που χρήζουν μεταφορά με ασθενοφόρο παραμένουν στο νοσοκομείο ως και μια εβδομάδα, με κίνδυνο νοσοκομειακών λοιμώξεων, αύξηση των νοσηλειών και δέσμευση κρεβατιού!
ΓΝ ΣΕΡΡΩΝ: Σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, όπως Ουρολόγους, Νευρολόγους και Ορθοπεδικούς, με άμεση επίπτωση στη δυσλειτουργία των κλινικών. Η αναμονή για Οφθαλμολογικά χειρουργεία φθάνει ως 12 μήνες!. Μεγάλη και η έλλειψη στους τραυματιοφορείς που φτάνει στο 50% και σε βοηθητικό προσωπικό.
ΓΝ ΕΔΕΣΣΑΣ: Η Μαιευτική κλινική παραμένει κλειστή. Τοκετοί δεν γίνονται. Οι πολίτες αναγκάζονται να απευθυνθούν σε ιδιώτες μαιευτήρες. Υπάρχουν μόνο τρεις ακτινολόγοι, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι εφημερίες. Σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, τραυματιοφορείς (50%), νοσηλευτικό (40%) και βοηθητικό προσωπικό, με άμεση συνέπεια την υπολειτουργία τμημάτων. Η ΜΕΘ με τρία κρεβάτια , λειτουργεί με ένα νοσηλευτή στη βάρδια.
ΓΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ: Το νοσοκομείο καλύπτει όλη τη Χαλκιδική , με τουρίστες και παραθεριστές να φθάνουν το ένα εκατομμύριο το καλοκαίρι. Ωστόσο εδώ και χρόνια υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και τραυματιοφορείς ως 50%. Άνοιξε έπειτα από τέσσερα χρόνια η ΜΕΘ, αλλά είναι υποστελεχωμένη και υπολειτουργεί. Εξαιτίας της υποστελέχωσης δεν ανοίγει και η νέα πτέρυγα των επειγόντων που είναι έτοιμη εδώ και τέσσερα χρόνια.
ΓΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ: Δεν λειτουργεί ακόμη ο μοναδικός αξονικός τομογράφος λόγω έλλειψης προσωπικού, εκπαίδευσης κι αδειοδότησής του από τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ. Η Μαιευτική και η Ψυχιατρική κλινική λειτουργούν οριακά λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Από τους τρείς φύλακες σε κυκλικό ωράριο, ο ένας εξυπηρετεί την ψυχιατρική κλινική ως φύλακας ασθενών και βοηθάει και τη νοσηλεύτρια.
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΤΡΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ: Μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, στις υποστηρικτικές υπηρεσίες, σε Κοινωνικούς Λειτουργούς και Εργοθεραπευτές. Οι Μονάδες λειτουργούν στις βάρδιες με νοσηλευτικό κάτω από τα όρια ασφαλείας.
Αθλιες καταστάσεις στα κέντρα υγείας
Κ.Υ. ΑΡΙΔΑΙΑΣ: Το κτίριο του Κέντρου Υγείας παραμένει στην ίδια άθλια κατάσταση, παρά τις εκκλήσεις των εργαζομένων, εδώ και χρόνια. Μόνο δύο γιατροί καλύπτουν τις εφημερίες. Δεν υπάρχει παιδίατρος, ενώ μόνο δύο γιατροί κάνουν πρωινά ιατρεία με προσέλευση 150 ασθενών ημερησίως. Το ασθενοφόρο δεν έχει πλήρωμα, έχει μόνο οδηγό ενώ παλιός και απαρχαιωμένος είναι ο εξοπλισμός και δεν υπάρχει ψηφιοποιημένο ακτινολογικό.
Κ.Υ ΑΓ .ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Δεν υπάρχει Ακτινολόγος, Μικροβιολόγος και φύλακες. Υπάρχουν μόνο έξι νοσηλευτές σε κυκλικό ωράριο και καταγράφονται ελλείψεις γιατρών.
Κ.Υ. ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ ΟΡΕΙΝΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Ο μικροβιολόγος εφημερεύει στο ΓΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ. Στο μικροβιολογικό υπάρχει μία μόνο παρασκευάστρια, και το εργαστήριο κλείνει όταν αυτή έχει άδεια.
Κ.Υ. ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε γιατρούς ενώ δεν υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα.
Κ.Υ. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα αλλά όχι ακτινολόγος. Λειτουργεί από έναν χειριστή και το μηχάνημα κλείνει όταν αυτός παίρνει άδεια. Φύλαξη δεν υπάρχει ενώ λόγω χαμηλής χρηματοδότησης δεν συντηρείται το κτίριο και υπάρχει έλλειψη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Κ.Υ. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δεν έχει ακτινολόγο. Δεν υπάρχει φύλαξη.
Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δεν υπάρχει ακτινολόγος, μικροβιολόγος και φύλακες. Υπάρχουν μόνο σε 5 νοσηλευτές σε κυκλικό ωράριο
Κ.Υ. ΣΕΡΡΩΝ: Υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες αλλά και στα πληρώματα των ασθενοφόρων τα οποία πάντως είναι πάρα πολύ παλιά και δε συντηρούνται λόγω χρηματοδότησης.
Νέα όπλα και πυρηνικές απειλές - Πόσο άλλαξαν τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία σε μια εβδομάδα
«Κίνημα Δημοκρατίας» το όνομα του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη
Μανούσος Μανουσάκης: Το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών - Καταρρακωμένη η σύζυγός του
Ποιος φοβάται τη woke κουλτούρα;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr