Στο Valenio, στη Θεσσαλονική, ο καλός καφές τα μυστικά του τα μοιράζεται
Ένα μοντέρνο cafe με το δικό του καφεκοπτείο που έχει τη γνώση και τη διάθεση να τη μεταδώσει🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο καφές έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Σε όλη την Ελλάδα βρίσκει κανείς café που κάνουν σοβαρή δουλειά. Πας να πάρεις έναν espresso ή έναν φίλτρου και μπροστά σου ανοίγεται μια μεγάλη παλέτα από γεύσεις κι αρώματα. Όλα έχουν σημασία: η ποιοτική πρώτη ύλη, το καβούρδισμα, το άλεσμα, το νερό, ο εξοπλισμός, το ποιός τον φτιάχνει.
Το κοινό έρχεται σε επαφή με πολλές διαφορετικές ποικιλίες και μεθόδους παρασκευής κι εξελίσσει τις προτιμήσεις και τα γευστικά του κριτήρια· το τέλειο φλιτζάνι, όμως, έχει να κάνει και με τα γούστα του καθενός. Το ζήτημα είναι να σε βοηθήσουν να το βρεις. Και στο Valenio Coffee Vibes, που λειτουργεί από το περασμένο καλοκαίρι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχεις πολλές πιθανότητες να το πετύχεις.
Valenio είναι το παρατσούκλι το Βαλάντη Λαμπριανίδη ‒ έτσι τον έλεγε ένας εκπαιδευτής στην Ιταλία που δεν μπορούσε να προφέρει το όνομά του‒ που ξεκίνησε να δουλεύει στην εστίαση παράλληλα με τις σπουδές στο marketing και τη διοίκηση επιχειρήσεων, πριν από 20 χρόνια και βάλε, αρχικά ως bartender και στη συνέχεια ως barista. Οι κόκκοι τον κέρδισαν. Ο καφές έγινε το πάθος του. Όταν άνοιξε το όμορφο στέκι στον πεζόδρομο της Ικτίνου, είχε ήδη μια ικανή πορεία στη σκηνή του καφέ: δίδασκε σε ιδιωτικές σχολές, έκανε σεμινάρια σε baristi σε πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού κι ήταν πιστοποιημένος κριτής σε εθνικά και παγκόσμια πρωταθλήματα.
Διακοσμημένο με φυσικά υλικά, ψηλοτάβανο, φωτεινό, γεμάτο χρώμα, το Valenio είναι είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις της πόλης στο πεδίο του ποιοτικού καφέ. Αυτό σημαίνει ανώτερης ποιότητας καφέ (specialty coffee) μοναδικής προέλευσης, που αλέθεται στο δικό του καφεκοπτείο. Espresso, καφές φίλτρου, freddo, cold brew ‒η παγωμένη έκδοση του καφέ φίλτρου, που εκχυλίζεται σε κρύο νερό και κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους‒ που έρχεται σε πολύχρωμο μπουκαλάκι φτιάχνονται με καλοδιαλεγμένους κόκκους που φτάνουν στην Θεσσαλονίκη από φάρμες διαφόρων χωρών. Ακόμη κι ο ελληνικός τους είναι ιδιαίτερα προσεγμένος: ένα χαρμάνι 100% Αrabica (ένας συνδυασμός Lagoa από τη Βραζιλία και Guji από την Αιθιοπία) που αλέθεται σε πετρόμυλο την στιγμή της παραγγελίας και παρασκευάζεται στο μπρίκι, πάνω σε καμινέτο.
Στα ράφια του καφεκοπτείου του μαγαζιού βρίσκει κανείς πολλές διαφορετικές ποικιλίες καφέ για το σπίτι και τα κατάλληλα σκεύη κι εργαλεία για να τον φτιάξει. Το εκπαιδευμένο προσωπικό θα τον καθοδηγήσει και θα του λύσει όλες του τις απορίες. Έτσι πάει: παίρνεις έναν καφέ, μετά ένα μύλο κι ένα V60 και μετά δεν μπορείς να ξυπνήσεις χωρίς τη μυρωδιά του φρεσκοαλεσμένου καφέ το πρωί. Τώρα βέβαια που το φιλικό και φιλόξενο self service καθιστικό του Valenio είναι και πάλι σε λειτουργία, μπορείς να πιάσεις κι έναν από τα τραπέζια ή τους πάγκους του.
Valenio Coffee Vibes Ικτίνου 6, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2311291518
Νέα όπλα και πυρηνικές απειλές - Πόσο άλλαξαν τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία σε μια εβδομάδα
Μανούσος Μανουσάκης: Το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών - Καταρρακωμένη η σύζυγός του
Ο Έλληνας που κατέκτησε την απάτητη κορυφή Νιά Κάνγκρι της Ινδίας - «Το προσπαθούσα 8 χρόνια»
Ποιος φοβάται τη woke κουλτούρα;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr