Ερντογάν από Νέα Υόρκη: Στην Aνατολική Μεσόγειο είμαστε υπέρ του win win
«Στη Μεσόγειο θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σκληρή γλώσσα με επίρριψη ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη επίλυση του Κυπριακού χρησιμοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την έδρα του ΟΗΕ, ενώ αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο εμφανίστηκε υπέρ της win win προσέγγισης για την κατανομή των ενεργειακών πόρων.
«Το Κυπριακό, παρότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εδώ και 50 χρόνια, δεν έχει επιλυθεί λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Ε/κ πλευράς. Η Ε/κ πλευρά, η οποία αρνείται να μοιραστεί την πολιτική εξουσία και ευημερία με τους Τ/Κ, ακολουθεί μια άδικη πολιτική» τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τ/Κ στο νησί ως εγγυήτρια χώρα.
«Κατά τον ίδιο τρόπο και η Ελλάδα και η Αγγλία είναι εγγυήτριες χώρες. Όσοι υποστηρίζουν λύση με όρους μηδέν εγγυήσεων και μηδέν στρατού στην Κύπρο είναι ξεκάθαρο ότι έχουν κακή πρόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε ότι «ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες μέχρι να βρεθεί λύση, ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του τ/κ λαού και να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματά του».
Οι Ε/κ θέλουν να μετατρέψουν τη Μεσόγειο σε πεδίο σύγκρουσης
Αναφερόμενος στην ανατ. Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «θεωρούμε τους ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα σημαντικό πεδίο συνεργασίας στο πλαίσιο της αντίληψης του win-win», ενώ κατηγόρησε και πάλι την Κύπρο και τους συμμάχους της –αν και χωρίς να την κατονομάσει- για προσπάθεια μετατροπής της ανατολικής Μεσογείου σε πεδίο σύγκρουσης και αντιπαράθεσης.
Και κατέληξε λέγοντας ότι η πόρτα της Τουρκίας είναι ανοιχτή σε προτάσεις για την ίση κατανομή του φυσικού πλούτου της Κύπρου.
Ερντογάν ο… καταγγελτικός
Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε λάβρος και στα υπόλοιπα ζητήματα, στα οποία αναφέρθηκε, κατά την ομιλία του στην 74η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αιχμή του δόρατός του… η Συρία και το Προσφυγικό φυσικά!
Στη μεγάλη πρόκληση του Προσφυγικού, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα του, ο Ερντογάν ανέφερε ότι: «Η Τουρκία είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα στον κόσμο, σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική δράση, καθώς φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό ξεριζωμένων σε παγκόσμια κλίμακα. Φιλοξενούμε 5 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν φύγει από τις χώρες τους λόγω των συγκρούσεων και της πείνας. Αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από τον πληθυσμό 29 πολιτειών των ΗΠΑ», ανέφερε.
Όπως είπε, «το 2019, η Τουρκία διέσωσε 32.000 παράνομους μετανάστες που πνίγονταν στη θάλασσα και επαναπάτρισε 58.000, στους οποίους δεν περιλαμβάνονταν Σύροι. Η διασφάλιση της ειρήνης στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, θα επιτρέψει τον επαναπατρισμό τριών εκατομμυρίων Σύρων από την Τουρκία και την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την τύχη της ανθρωπότητας στην ευχέρεια ορισμένων χωρών. Επαναλαμβάνω πως ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε χώρες».
Ο Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε επίσης τη διεθνή κοινότητα για ανικανότητα «να βρίσκει μακρόχρονες και σταθερές λύσεις σε προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία, η πείνα, η δυστυχία, η κλιματική αλλαγή. Καλούμε τις χώρες - μέλη του ΟΗΕ να στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας μας, προς τη διασφάλιση της ασφάλειας στη Συρία και την Ιντλίμπ, ώστε να αποφευχθούν η μετανάστευση και οι σφαγές ανθρώπων», τόνισε.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης και στην «τυχερή μειονότητα» -όπως χαρακτήρισε τις πλούσιες χώρες στον κόσμο- που δεν βλέπει όμως το 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της πείνας. «Αυτό είναι πολύ επώδυνο και δεν μπορούν να το αποδεχτούν», δήλωσε.
Πυρηνικά για όλους
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε παράλληλα τη δυσαρέσκεια του για το ατού που έχουν κάποιες χώρες διαθέτοντας πυρηνικά όπλα έναντι των άλλων. Σημείωσε μάλιστα ότι «η πυρηνική ισχύς ή θα απαγορευτεί για όλους ή θα είναι ελεύθερη προς όλους».
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr