article background image

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που ξεχωρίσαμε την εβδομάδα που μάς πέρασε. 

Ομόνοια, 26/05

γκάλερι εβδομάδας

Oι οπαδοί του Παναθηναϊκού γιορτάζουν και θυμήθηκαν τις παλιές καλές εποχές που έβγαιναν στο κέντρο της Αθήνας για να πανηγυρίσουν! Το φινάλε του τελικού στο Βερολίνο, όπου το Τριφύλλι κατέκτησε για έβδομη φορά στην ιστορία του την Euroleague, έδωσε το έναυσμα για να ξεχυθούν στους δρόμους οι οπαδοί της ομάδας πανηγυρίζοντας έξαλλα. Το ραντεβού για τους Πράσινους γνώριμο από παλιά καθώς εκεί συνήθιζαν να πανηγυρίζουν όλες τις μεγάλες στιγμές του συλλόγου, όπως είχαν κάνει και στα προηγούμενα έξι ευρωπαϊκά στο μπάσκετ! Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Ομόνοια, στο Σύνταγμα και γενικώς στο κέντρο της Αθήνας για να γιορτάσει το έβδομο ευρωπαϊκό! (Eurokinissi)

Γκάζι, 27/05

γκάλερι εβδομάδας

Ένα δέντρο με 57 πουλιά θα αποτελέσει το μνημείο με το οποίο η Αθήνα θα τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών. Θα τοποθετηθεί στη συμβολή των οδών Ερμού και Πειραιώς, στο πάρκο απέναντι από την Τεχνόπολη και θα συμβολίζει την ελπίδα για ζωή. Το πάρκο που θα τοποθετηθεί «Το Δέντρο των Ψυχών» επισκέφτηκαν ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, μαζί με την πρόεδρο Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών Μαρία Καρυστιανού, την εικαστικό Μαρία Μανδάκη, η οποία σχεδίασε το μνημείο και τον σιδηρουργό Γιώργο Σαντεξή, ο οποίος θα το κατασκευάσει. (Eurokinissi)

Εθνική Πινακοθήκη, 27/05

γκάλερι εβδομάδας

Η πριγκίπισσα  Κάκο της Ιαπωνίας στην τελετή για την 125η επέτειο διπλωματικών σχέσεων της χώρας της με την Ελλάδα, στο πλαίσιο του «Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας και Ιαπωνίας». (Eurokinissi)

Μαδρίτη, 28/05

γκάλερι εβδομάδας

Τέσσερις αιώνες αφότου φιλοτεχνήθηκε, τρεισήμισι αιώνες αφότου έφτασε στην Ισπανία και τρία χρόνια αφότου έφτασε επικίνδυνα κοντά στο να βγει στο σφυρί για μόλις 1.500 ευρώ, ο χαμένος, αποκαταστημένος Καραβάτζιο εκτίθεται πια στο Πράδο της Μαδρίτης. Από την Τρίτη, οι επισκέπτες του μουσείου θα μπορούν να δουν έναν μαστιγωμένο και θλιμμένο Χριστό, έναν ταλαιπωρημένο και αμφιταλαντευόμενο Πόντιο Πιλάτο και έναν Ρωμαίο στρατιώτη που κρατάει μια ρόμπα κόκκινη σαν το αίμα που στάζει από το ακάνθινο στεφάνι. Το Πράδο περιέγραψε τον πίνακα -ένα από τα μόλις 60 γνωστά έργα του καλλιτέχνη- ως «μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της τέχνης». Όπως επισήμανε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του μουσείου, Χαβιέρ Σολάνα, δεν εμφανίζεται κάθε μέρα ένας Καραβάτζιο. Ο επικεφαλής της ιταλικής και γαλλικής ζωγραφικής προ του 1800 στο Πράδο, δήλωσε ότι το Ecce Homo μιλάει για τα τελευταία χρόνια της φυγής του Καραβάτζιο, όταν έφυγε από τη Ρώμη για να αποφύγει πιθανή εκτέλεση μετά τον θανάσιμο τραυματισμό ενός νταβατζή σε καυγά το 1606 και ταξίδεψε στη Νάπολη, τη Σικελία και τη Μάλτα. (Associated Press)

Ράφα, 28/05

γκάλερι εβδομάδας

Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την πόλη στη νότια Γάζα κατά τη διάρκεια ισραηλινής χερσαίας και αεροπορικής επίθεσης. Το βράδυ της 26ης Μαΐου, αεροπορική επιδρομή έπληξε τη γειτονιά Τελ αλ Σουλτάν στη Ράφα. Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια περιοχή όπου στεγάζονται εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους στη Ράφα της Γάζας, πραγματοποιήθηκε με χρήση βόμβας που προμηθεύτηκαν από τις ΗΠΑ το 2023, όπως αποκαλύπτουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Η πληγείσα περιοχή απέχει λιγότερο από 200 μέτρα από το συγκρότημα της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών στο βόρειο τμήμα της Ράφα. Πλάνα με γεωγραφικό εντοπισμό και δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το χτύπημα κατέστρεψε κτίρια δίπλα σε μια πινακίδα που προσδιορίζει το στρατόπεδο 1 του Kuwaiti Al-Salam, ένα μέρος όπου στεγάζονταν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι. (Associated Press)