Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Εθνικό σχέδιο για να επιστρέψουν οι νέοι και οι αλλαγές στη φορολογία
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήµα της ΔΕΘ κατέθεσε σχέδιο µε συγκεκριµένες δράσεις, το οποίο θα αξιολογηθεί τον επόµενο Σεπτέµβριο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
«Πραγματισμός και προοπτική». Το εν λόγω δίπτυχο ήταν, σύµφωνα µε κυβερνητικούς παράγοντες, το σήµα κατατεθέν της χθεσινής οµιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 84η ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Οπως, εξάλλου, είχε προαναγγελθεί σε ανύποπτο χρονικό διάστηµα από το επιτελείο του, ο πρωθυπουργός δεν επιθυµούσε να ακολουθήσει την πεπατηµένη προκατόχων του, µετατρέποντας το βήµα της ∆ΕΘ σε ένα φεστιβάλ ανέξοδων και εντέλει βλαπτικών για τη δηµοσιονοµική ισορροπία της χώρας παροχών.
Ούτε επεδίωκε να διανθίσει την παρέµβασή του µε κυβερνητικές εξαγγελίες, χωρίς συγκεκριµένο χρονικό ορίζοντα, αοριστολογώντας για τα επόµενα χρόνια. Εξ ου και χθες κατέστησε σαφή την πρόθεσή του να υιοθετήσει ένα πιο τεχνοκρατικό µοντέλο και να διαφοροποιήσει ουσιωδώς τον χαρακτήρα της… πρωθυπουργικής επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη, καταθέτοντας ένα ετήσιο σχέδιο µε συγκεκριµένες δράσεις, το οποίο, όπως είπε, θα αξιολογηθεί τον επόµενο Σεπτέµβριο. «Από φέτος και για τα επόµενα χρόνια το βήµα της ∆ΕΘ γίνεται βήµα δωδεκάµηνου προγραµµατισµού µεσοπρόθεσµων κατευθύνσεων και δηµοκρατικής λογοδοσίας» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που τάχθηκε υπέρ της ανάληψης συγκεκριµένων δεσµεύσεων, αντί της εκποµπής υποσχέσεων.
Συμφωνία δημιουργίας
Κατά την πρώτη του παρουσία στη ∆ΕΘ ως αρχηγός τότε της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης είχε απευθυνθεί στην ελληνική κοινωνία καλώντας τη να συνάψει µαζί του µια συµφωνία αλήθειας. Χθες προχώρησε στο επόµενο βήµα: «Σήµερα σας καλώ σε µια συµφωνία δηµιουργίας. Συµφωνία δράσης και αποτελέσµατος. Συµφωνία αναγέννησης και προόδου, που θα τηρηθεί µε σαφές χρονοδιάγραµµα και µεθοδική δουλειά» υπογράµµισε µε νόηµα. Ξεκαθάρισε, δε, πως το βήµα της ∆ΕΘ δεν προσφέρεται για µικροπολιτικού χαρακτήρα πολιτική αντιπαράθεση, δίνοντας και το στίγµα των δικών του προθέσεων.
«Θα αποφύγω τα επιχειρήµατα περί καµένης γης. Ειπώθηκαν τόσο πολύ στο παρελθόν, που τελικώς κάηκαν τα ίδια. Θα περιοριστώ σε τέσσερις λέξεις που συµπυκνώνουν τη δική µας πολιτική: ∆εν ξεχνάµε, αλλά προχωράµε». Αναφερόµενος, δε, εµµέσως πλην σαφώς, στους πρώτους δύο µήνες της διακυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός επέµεινε πως σε λίγες µόνο ηµέρες λύθηκαν προβλήµατα που χρόνιζαν για µήνες ή χρόνια, επισηµαίνοντας ότι ο στρατηγικός προσανατολισµός της κυβέρνησης δεν εξαντλείται στους µείζονες στόχους, αλλά ακουµπά πρωτίστως την καθηµερινότητα του πολίτη, ιδίως των πιο ευάλωτων. Κάνοντας, εξάλλου, έναν µίνι απολογισµό των έως τώρα διεθνών επαφών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συµπέρανε ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το µαύρο πρόβατο της Ευρώπης, αλλά µια χώρα µε αυτοπεποίθηση, που συµµετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώµενα, «που δεν µιλά µόνο για τα δικά της προβλήµατα, αλλά αναζητεί κοινές λύσεις στις µεγάλες προκλήσεις της ηπείρου µας», όπως σηµείωσε χαρακτηριστικά.
Απορρίπτοντας δε εκ νέου τους καταστροφικούς για τη Νέα ∆ηµοκρατία χειρισµούς του προκατόχου του έναντι των εταίρων µας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε µε εµφανή ειρωνική διάθεση: «Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες, µόνο σκληρή δουλειά, µεθοδικότητα, καλή προετοιµασία και έµφαση στο αποτέλεσµα».
Το κλειδί
Οικονοµία και ανάπτυξη ήταν το επίδικο της χθεσινής πρωθυπουργικής παρέµβαση και, όπως το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης, αυτή η απόφαση δεν ήταν καθόλου τυχαία: «Οικονοµία και ανάπτυξη αποτελούν το “κλειδί” για κάθε βήµα της χώρας, όρο για την ασφάλεια και την ευηµερία της, και κεντρική ιδεολογική διαφορά µε τους πολιτικούς αντιπάλους µας». Ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε πως ο oδικός χάρτης για την ανάπτυξη της κυβέρνησης έχει ως βασικό κεντρικό στόχο και προϋποτιθέµενη συνθήκη συνάµα την προσέλκυση επενδύσεων ικανών να παραγάγουν πλούτο και να τονώσουν την απασχόληση, δηµιουργώντας προοδευτικά καλύτερα αµειβόµενες θέσεις εργασίας.
Όπως το ανέλυσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι επενδύσεις µαζί µε τη γοργή υλοποίηση ενός τολµηρού κύµατος µεταρρυθµίσεων θα αποβούν καθοριστικός παράγοντας για την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, ώστε «στην κατάλληλη συγκυρία και µε όπλο τα θετικά µας αποτελέσµατα να διεκδικήσουµε πιο ρεαλιστικά ετήσια πρωτογενή πλεονάσµατα, τα οποία µε τη σειρά τους θα µας προσφέρουν µεγαλύτερο χώρο για αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές». Ο ίδιος τόνισε, µάλιστα, πως είναι καλύτερο να συζητάς παρά να ζητάς και πως είναι καλύτερα άλλοι να υπερασπίζονται το δίκαιό µας, παρά να αναλωνόµαστε σε µονολόγους χωρίς αντίκρισµα. Φορολογική πολιτική, επενδύσεις, οι σχέσεις µε τον κόσµο της εργασίας και το Παραγωγικό Ψηφιακό Κράτος είναι κατά τον πρωθυπουργό οι τέσσερις κύριες δράσεις που θα υπηρετήσουν την ανάπτυξη.
Αναφορικά µε τη φορολογία, ο κ. Μητσοτάκης δεσµεύθηκε, µεταξύ άλλων, για:
- ∆ιατήρηση του αφορολόγητου ορίου.
- Μείωση του συντελεστή για τα εισοδήµατα έως 10.000 ευρώ στο 9%, από το 22% που είναι σήµερα.
- Συντελεστή ύψους 10% για τα νέα αγροτικά σχήµατα και άµεση κατάθεση στη Βουλή νέου νόµου για τους αγροτικούς συνεταιρισµούς.
- Μείωση του φόρου επιχειρήσεων στο 24% από 28% και στα µερίσµατα στο 5% από 10%.
- Αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις οικοδοµές και του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, αλλά και έκπτωση ύψους 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή αναβάθµιση των κτιρίων.
∆εύτερος αναπτυξιακός άξονας, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, είναι οι επενδύσεις, ενώ επικαλέστηκε το υπό διαβούλευση διυπουργικό αναπτυξιακό νοµοσχέδιο, το οποίο, όπως τόνισε, καθιερώνει άµεσα ευνοϊκότερους όρους για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων, απλοποιεί τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και διευκολύνει την εγκατάσταση επιχειρηµατικών πάρκων. Χάριν δε της ενηµέρωσης και της προσέλκυσης επενδυτών, προβλέπονται η ίδρυση Μητρώου Υποδοµών όλης της χώρας, αλλά και Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης µε τις καθορισµένες χρήσεις, τους συντελεστές δόµησης και τις ιδιοκτησίες. «Ανάπτυξη για όλους σηµαίνει, όµως, και ανάπτυξη της µικρής και µεσαίας επιχείρησης, γιατί επιτυχία θα είναι όταν παράλληλα µε ένα µεγάλο έργο θα αυξάνει τον τζίρο του και ένα µικρό µαγαζί» σηµείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ήδη τους πρώτους δύο µήνες της νέας κυβέρνησης προωθούνται ταχύτατα πολλά δυναµικά επιχειρηµατικά σχέδια, που υπόσχονται στη χώρα δηµόσια έσοδα και στους πολίτες θέσεις εργασίας και καλές αµοιβές, ενώ έκανε και ειδική αναφορά σε εµβληµατικές, όπως τις χαρακτήρισε, τουριστικές επενδύσεις στην Αφάντου στη Ρόδο, την Κασσιόπη στην Κέρκυρα και την Ελούντα στην Κρήτη.
Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η υπερ-ρύθµιση και ο ασφυκτικός έλεγχος στο όνοµα δήθεν της προστασίας των εργαζοµένων φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσµατα, ενώ υπογράµµισε ότι αποδίδει τεράστια σηµασία στην προστασία των εργαζοµένων, στη στήριξη της πλήρους απασχόλησης και, βεβαίως, στη δηµιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.
Για τη Θεσσαλονίκη
«Η ανάπτυξη προϋποθέτει ένα γρήγορο, αποτελεσµατικό και παραγωγικό υπέρ του πολίτη ψηφιακό κράτος» επεσήµανε ο πρωθυπουργός, που ανέλαβε τη δέσµευση εντός τετραετίας η χώρα µας να αναρριχηθεί στον µέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ξεκινώντας µε το εθνικό πλαίσιο κατά της γραφειοκρατίας, µε εργαλείο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς σήµερα βρίσκεται στην 26η θέση µεταξύ των 28 κρατών-µελών.
Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε συγκεκριµένα έργα, όπως η προώθηση νοµοθετικών πράξεων για την παραχώρηση 760 στρεµµάτων του ∆ηµοσίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτοµίας. Σύµφωνα, µάλιστα, µε τον κυβερνητικό σχεδιασµό, το ακίνητο στην Περαία πρόκειται να φιλοξενήσει το «Thess/Intec», ένα νέο πάρκο καινοτοµίας που θα χρηµατοδοτήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία, µε τον πρωθυπουργό να γνωστοποιεί πως πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη υπογράψει µνηµόνια συνεργασίας ώστε να αναβαθµίσουν εκεί τα ερευνητικά τους τµήµατα
Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε τη θεσµοθέτηση του Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας, µε αποστολή, όπως είπε, την κυλιόµενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόµους ή αποφάσεις της διοίκησης για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους, και την προκήρυξη διαγωνισµού για τις νέες ταυτότητες. «Αυτές θα ενσωµατώνουν µια εξελιγµένη υποδοµή µε ηλεκτρονικές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει τη λεγόµενη «αποµακρυσµένη ταυτοποίηση», ώστε ο πολίτης να µπορεί µε ασφάλεια να έχει πρόσβαση στις δηµόσιες υπηρεσίες από το σπίτι ή την δουλειά του» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Νέα όπλα και πυρηνικές απειλές - Πόσο άλλαξαν τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία σε μια εβδομάδα
«Κίνημα Δημοκρατίας» το όνομα του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη
Μανούσος Μανουσάκης: Το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών - Καταρρακωμένη η σύζυγός του
Ποιος φοβάται τη woke κουλτούρα;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr