Νέες προκλήσεις µε... παλιούς χάρτες της Ανατολικής Μεσογείου από την Άγκυρα
Ο τουρκικός Τύπος φιλοξενεί ρεπορτάζ σύµφωνα µε τα οποία κορυφαίοι «γκιουλενιστές»... κάνουν βόλτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Να πείσει τη διεθνή κοινότητα για το «σύννοµο» των τουρκικών πειρατικών κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί η Τουρκία διά της διπλωµατικής οδού, παρουσιάζοντας… παλαιούς χάρτες µε τις αυθαίρετες και µονοµερείς τουρκικές διεκδικήσεις πέριξ της Κύπρου.
Σύµφωνα µε δηµοσίευµα του δικτύου «CNN TÜRK», το οποίο µάλιστα αναπαράγει-επιβεβαιώνει µέσω Twitter και ο επικοινωνιακά δραστήριος τα τελευταία 24ωρα γενικός διευθυντής αεροναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Τσαγάταϊ Ερτζιγιες, η Αγκυρα κάλεσε την περασµένη Παρασκευή τους διπλωµάτες ξένων χωρών (της Ελλάδας συµπεριλαµβανοµένης) για να τους παρουσιάσει χάρτες µε όσα η ίδια θεωρεί «δικά της» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πιο συγκεκριµένα, το καθεστώς Ερντογάν εµφανίζεται να υποστηρίζει ότι υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο και µια... τουρκική υφαλοκρηπίδα που, µάλιστα, παρεµβάλλεται µεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, αποστερώντας από το σύµπλεγµα της Μεγίστης (Καστελόριζο) κάθε επήρεια ως προς την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή. Η καλούµενη «τουρκική υφαλοκρηπίδα» εµφανίζεται, επιπλέον, να καλύπτει και µέρη των ήδη οριοθετηµένων οικοπέδων 1, 4, 5, 6, και 7 της διεθνώς αναγνωρισµένης κυπριακής Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Ο χάρτης που παρουσίασαν οι Τούρκοι την περασμένη Παρασκευή σε ξένους διπλωμάτες. Με σκούρο κόκκινο η περιοχή που διεκδικούν ως «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Με ροζ η περιοχή που διεκδικούν ως «υφαλοκρηπίδα» του ψευδοκράτους. Με κίτρινο και αριθμημένα τα ήδη οριοθετημένα οικόπεδα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυπριακής ΑΟΖ.
«Θαλασσόλυκος 2019»
Διόλου τυχαία, εντός των ορίων της συγκεκριµένης «υφαλοκρηπίδας» στα δυτικά της Κύπρου είναι που βρίσκεται αγκυροβοληµένο και το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Fatih» από τις 4 Μαΐου. Κατά «σύµπτωση», στην παρακείµενη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Ρόδου ξεδιπλώνεται τα τελευταία 24ωρα και η τουρκική αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2019», µε τη συµµετοχή πλήθους πλοίων.
Ο λόγος για µια άσκηση που αναµένεται να ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου. Αλλά και από την άλλη πλευρά, στα νότια, ανατολικά και βόρεια της Κύπρου, η Αγκυρα υποστηρίζει µονοµερώς και αυθαιρέτως ότι υπάρχει µια καλούµενη «τουρκοκυπριακή υφαλοκρηπίδα» µε δικά της οριοθετηµένα οικόπεδα (A, B, C, D, E, F, G), η οποία τυχαίνει, µάλιστα, να πατάει πάνω στα τεµάχια 2, 3, 8, 9, 12, 13 της κυπριακής ΑΟΖ. Μέσα στη συγκεκριµένη «υφαλοκρηπίδα», νοτιοανατολικά της Λεµεσού, είναι που κινείται τις τελευταίες εβδοµάδες πραγµατοποιώντας έρευνες και το τουρκικό σεισµογραφικό «Barbaros».
Την περασμένη Παρασκευή, παρουσιάστηκε από το τουρκικό ΥΠΕΞ και χάρτης που δείχνει που βρίσκονται σήμερα το γεωτρύπανο «Fatih» και το σεισμογραφικό «Barbaros».
Οι χάρτες που παρουσίασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την περασµένη Παρασκευή δεν είναι νέοι. Κυκλοφορούν ήδη από την περίοδο 2011- 2012. Ηταν Σεπτέµβριος του 2011 όταν το ψευδοκράτος παρουσιάστηκε να παραχωρεί στην κρατική Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) «άδεια» πραγµατοποίησης ερευνών για υδρογονάνθρακες στην καλούµενη «τουρκοκυπριακή υφαλοκρηπίδα». Το θέµα επανέρχεται πλέον στη δηµοσιότητα, καθώς η Αγκυρα επιχειρεί να δηµιουργήσει νέα τετελεσµένα συνιδιοκτησίας/συνεκµετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασµάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, τα τελευταία 24ωρα έχουν κάνει την εµφάνισή τους στον τουρκικό Τύπο («Sabah» κ.ά.) δηµοσιεύµατα σύµφωνα µε τα οποία «ηγετικά στελέχη των «γκιουλενιστών» (όπως ο ιµάµης Γιαλτσίν Εσµέκ, ο δηµοσιογράφος Τζεβχερί Γκιουβέν κ.ά.) φέρονται να κυκλοφορούν ανενόχλητοι σε... Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το παιχνίδι των επικοινωνιακών προκλήσεων κλιµακώνεται από την πλευρά της Τουρκίας. ∆υστυχώς, οι λεκτικές προκλήσεις συνοδεύονται, για πρώτη φορά, από ένα πλωτό γεωτρύπανο, το οποίο, ως φαίνεται, ετοιµάζεται να ξεκινήσει να «τρυπά» εντός της κυπριακής ΑΟΖ, κάνοντας τα λόγια πράξη.
Απαράδεκτη δήλωση από Βρετανό
Καλούµενος να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης, σερ Αλαν Ντάνκαν, δήλωσε ότι πρόκειται για «περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αµφισβήτηση». «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη δήλωση του Βρετανού ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr