Κατρούγκαλος: Οι δηλώσεις πίστης σε ένα παρωχημένο ατλαντισμό δεν υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα
Αναγκαία μια πολυδιάστατη πολιτική που να προωθεί την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Έντονη κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης να μην επενδύει σε μια πολυδιάστατη και προσανατολισμένη στην ειρήνη και την ασφάλεια εξωτερική πολιτική, προκειμένου να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας άσκησε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γ. Κατρούγκαλος μιλώντας στη Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
Η ομολογία «ατλαντισμού» εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη και επιλογές όπως η αποστολή, για πρώτη φορά εκτός πλαισίου διεθνών οργανισμών, ελληνικών στρατευμάτων στην Σαουδική Αραβία, συνδυάζονται με αναποτελεσματική απόκρουση της αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία.
Ειδικότερα ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε στην ομιλία του τα εξής:
«Είναι σαν να μην έλαβε καθόλου υπόψη της η Νέα Δημοκρατία τις τελευταίες εξελίξεις. Τι έγινε στο Αφγανιστάν, τι έγινε με τη συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι μεγάλο σφάλμα να αντιμετωπίζουμε τα εθνικά θέματα χωρίς να τα εντάσσουμε στη γενικότερη γεωπολιτική σκακιέρα, όχι απλώς γιατί αυτό αποτελεί ασυγχώρητο επαρχιωτισμό αλλά κυρίως γιατί αποτελεί εντελώς αναποτελεσματική στρατηγική. Που βρισκόμαστε σήμερα; Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιλέξει -το έχει πει ήδη κατά την προεδρία του ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα- να γίνουν δύναμη του Ειρηνικού όχι του Ατλαντικού. Οι δηλώσεις πίστης στον Ατλαντισμό που ακούω από τμήματα της ελληνικής Δεξιάς απευθύνονται επομένως σε ένα παρελθόν που δεν υπάρχει πια.
Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης αποτελεί και τον καλύτερο τρόπο εξυπηρέτησης των δικών μας συμφερόντων. Έχουμε δει πολλές φορές στο δράμα της Κύπρου, στις εντάσεις με την Τουρκία, ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να παράσχει ασφάλεια στις προβληματικές σχέσεις που έχουμε με τη γείτονα χώρα. Για τον πολύ απλό λόγο ότι, στρατηγικά, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ η Τουρκία θεωρείται, ορθά ή λάθος, σημαντικότερη από την Ελλάδα. Ούτως εχόντων των πραγμάτων η ομολογία «ατλαντισμού» που είδαμε κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σημαντικές υποχωρήσεις σε θέματα αρχής (ποτέ στο παρελθόν δεν είχε η χώρα μας συναινέσει σε παραβίαση διεθνούς δικαίου όπως ήταν η εξωδικαστική εκτέλεση του στρατηγού Σολεϊμανί), βλέπω να συνεχίζεται με κινήσεις της κυβέρνησης που τείνουν να υπερακοντίσουν σε «αμερικανισμό» τους Αμερικανούς. Η αποστολή patriot στη Σαουδική Αραβία, η εμπλοκή μας, για πρώτη φορά, σε στρατιωτική σύρραξη, εκτός αποφάσεων διεθνών οργανισμών, η εμπλοκή μας, για πρώτη φορά, σε ενδοαραβική σύγκρουση σουνιτών και σιιτών δεν αποτελεί απλώς λανθασμένη δήλωση τιμής σε αυτόν τον παρωχημένο «ατλαντισμό» που ανέφερα, αλλά και στρατηγικά μεγάλο σφάλμα. Η χώρα μας, αντί να είναι παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας, γίνεται τμήμα ενός πολέμου, ενός πολέμου που έχει θύμα τα παιδιά, ενός από τους πιο άσχημους πολέμους της τελευταίας περιόδου. Πρώτη φορά θα ματώσουν, ενδεχομένως, Έλληνες στρατιώτες, χωρίς να ξέρουμε το λόγο.
Αντίστοιχα, οι κινήσεις της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα υπολείπονται και της αναγκαίας στρατηγικής και της αναγκαίας έντασης υπεράσπισης των συμφερόντων μας. Ορθή ήταν η πρόσφατη διπλωματική αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών ως προς την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στην ΑΟΖ της από τουρκικό πολεμικό πλοίο, με παράνομη παρενόχληση του γαλλικού ερευνητικού πλοίου. Να σας θυμίσω, όμως, ότι το ίδιο ακριβώς επεισόδιο, η παρενόχληση γαλλικού πλοίου εντός της ΑΟΖ μας, είχε θεωρηθεί από την κυβερνητική εκπρόσωπο τον Απρίλιο, όχι θέμα της Ελλάδας, αλλά θέμα της Γαλλίας; Να σας θυμίσω, ότι υπουργοί της κυβέρνησης, είχαν δηλώσει, ότι ο σκληρός πυρήνας της κυριαρχίας είναι τα 6 μίλια; Αυτό ακριβώς επιχειρεί να εφαρμόσει τώρα η Τουρκία στην Κρήτη, την ασφυξία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων εντός των 6 μιλίων.
Δεν μπορείτε, αγαπητοί κύριοι της κυβέρνησης, να υπερασπίσετε τα εθνικά συμφέροντα, εντός αυτού του κλίματος του φιλοατλαντισμού, της αντίληψης της Ελλάδας ως προκεχωρημένου φυλακίου των Ηνωμένων Πολιτειών, που ανήκει σε άλλες εποχές και σε άλλους συσχετισμούς δύναμης. Εμείς είμαστε αυτοί που αναβαθμίσαμε τις σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε επίπεδο στρατηγικού διαλόγου. Εγώ πήγα στην Ουάσιγκτον το 2018. Πήγα, όμως, όπως ήταν γενικά η πολυδιάστατη πολιτική μας, στη βάση της αμοιβαιότητας των συμφερόντων και με πρώτιστο οδηγό τα εθνικά συμφέροντα. Σε μια τέτοια πολιτική, θα πρέπει, αν μπορείτε, να επιστρέψετε.»
Απίστευτο περιστατικό στη Βάρκιζα: Ξέχασαν κοριτσάκι 2 ετών σε σχολικό λεωφορείο για 5 ώρες
Τρίκαλα: Φάρμακα με drone παραδίδει ο δήμος
Freedom Pass/Data: Πώς θα λάβουν τα 50 GB οι εμβολιασμένοι 15 - 17 ετών
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr