«Κλείδωσαν» οι 151 για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Με ανακοίνωσή του το Ποτάμι τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, δίνοντας στο Μαξίμου την απαραίτητη πλειοψηφία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Κλειδώνει» για την κυβέρνηση ο αριθμός των 151 βουλευτών που θα επιτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την παρούσα Βουλή, καθώς όπως όλα δείχνουν το Ποτάμι τάσσεται - τουλάχιστον στην πλειοψηφία του -υπέρ αυτής.
Το μεσημέρι της Τετάρτης το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη έκανε γνωστό ότι είναι υπέρ της συμφωνίας. «Το Ποτάμι στηρίζει την κυβέρνηση; Όχι. Το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών; Ναι», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του κόμματος. Παράλληλα, το Ποτάμι παραθέτει τις δύο κύριες απαντήσεις του κόμματος στα ερωτήματα των ημερών και τονίζει πως «τα υπόλοιπα, μετά τις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος που είναι προγραμματισμένες για τις επόμενες ώρες».
Ακόμη προσθέτει ότι «Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Είμαστε στην αντιπολίτευση και αυτό δεν αλλάζει. Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αρχή, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς κομματικό κράτος. Το Ποτάμι ήδη έχει ψηφίσει την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2018 και θα ξανακάνει το ίδιο αν κατατεθεί ανάλογη πρόταση. Η θέση μας όπως διατυπώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Θεσσαλονίκη από τον επικεφαλής, είναι ξεκάθαρη: Αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία τότε η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές».
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Μαυρωτάς, το πρωί της Τετάρτης μιλώντας στον ΑΝΤ1 έκανε λόγο για θετική προδιάθεση του Ποταμιού στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι άλλο είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και άλλο η ψήφος εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.
Ο Σπύρος Λυκούδη, για τον οποίο υπήρχαν - και ενδεχομένως να υπάρχουν ακόμη - ερωτήματα για το ποια στάση θα κρατήσει, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 είπε πως δύσκολα θα φτάσει σε αρνητική ψήφο «εκτός και αν αυτή είναι συνδεδεμένη με ωμό τρόπο με άλλες επιλογές. Πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω», είπε χαρακτηριστικά.
Με αυτά τα πολιτικά δεδομένα, υπέρ αναμένεται να ταχθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (145), ο Επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο βουλευτής Ηρακλείου, Σπύρος Δανέλλης, ο βουλευτής Α' Αθηνών, Σπύρος Λυκούδης, η ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενώ ψήφο κατά συνείδηση έχει προαναγγείλλει η Έλενα Κουντουρά. Παράλληλα, άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο βουλευτής Λάρισας των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης, ενώ τόσο ο Κώστας Κατσίκης όσο και η Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά φαίνεται ότι βρίσκονται στη γραμμή του Πάνου Καμμένου. Επίσης, ο Κώστας Ζουράρις έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ψηφίζει τη Συμφωνία. Τέλος, οι Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαριανός (Ποτάμι) έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα την καταψηφίσουν.
Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Ποιες αλλαγές έγιναν
ΣΥΡΙΖΑ για σύλληψη Ρωμανού: «Αστυνομικές πρακτικές τύπου "συνήθως υπόπτων" δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου»
Γάζα: Νεκρή όμηρος σε σημείο που δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς
Μαρινάκης: Η ομιλία του Καραμανλή ήταν ενωτική - Ύβρεις από τον Σαμαρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr