Τσίπρας-Μητσοτάκης: Τυπικές χειραψίες πριν το ντέρμπι της κάλπης
Πού ποντάρει η κυβέρνηση, τι προσδοκά η αντιπολίτευση στο ξεκίνηµα µιας κρίσιµης εκλογικής χρονιάς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στην ανατροπή των δηµοσκοπικών «βεβαιοτήτων», µέσα στους πρώτους µήνες του 2019, ποντάρει η κυβέρνηση, οργανώνοντας δράσεις και πρωτοβουλίες ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.
Η µοναδική βεβαιότητα στο πεδίο των πολιτικών εξελίξεων, που επικαλείται και προβάλλει ως ισχυρή ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας και συγκεκριµένα τον Οκτώβρη. «Ψάχνουµε ηµεροµηνία τον Οκτώβρη για εκλογές» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας την παραµονή της Πρωτοχρονιάς σε δηµοσιογράφους για τη στρατηγική στόχευση και το χρονοδιάγραµµα που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίµου σχετικά µε τα µείζονα πολιτικά και εθνικά θέµατα.
Υπέρ ανέργων Οπως πάντως διεφάνη λίγο αργότερα από το πρωτοχρονιάτικο µήνυµα του κ. Τσίπρα, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης εν όψει των εκλογών παραµένει το ξεδίπλωµα πολιτικών υπέρ των ανέργων και των εργαζοµένων που επλήγησαν από την πολύχρονη κρίση.
Ο κ. Τσίπρας δεσµεύτηκε για «ακόµα πιο γοργά βήµατα για την περαιτέρω µείωση της ανεργίας», για την πλήρη επαναφορά των συλλογικών συµβάσεων εργασίας, για τη «γενναία αύξηση του κατώτατου µισθού», για παρεµβάσεις µέριµνας στην Υγεία και την Παιδεία, για την οριστική προστασία της πρώτης κατοικίας µε την ενίσχυση των δανειοληπτών, ώστε να µπορούν να αποπληρώσουν πλέον τα δάνειά τους.
Ο πρωθυπουργός θεωρεί βαρύνουσας σηµασίας την εκκίνηση της συνταγµατικής µεταρρύθµισης τονίζοντας ότι µέσω αυτής θα αφαιρεθούν προνόµια από τους επαγγελµατίες της εξουσίας, «όπως το σκανδαλώδες προνόµιο του νόµου περί ευθύνης υπουργών, που συνεπάγεται ασυλία για εκείνους που βαρύνονται µε σκάνδαλα και ατασθαλίες», ανέφερε στο πρωτοχρονιάτικο µήνυµά του, µε το οποίο επέµεινε στην ανάγκη εξορθολογισµού των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.
Μια σύντοµη χειραψία είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από την καθιερωµένη δοξολογία για το νέο έτος στη Μητρόπολη
Οσον αφορά στη Συµφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι η ψηφοφορία για την κύρωσή της από την ελληνική Βουλή θα γίνει στην ώρα της. «∆εν έχω αποφασίσει ακόµη εάν θα έρθει νωρίτερα από τον Μάρτη» προσθέτει και διευκρινίζει ότι «η ψήφιση της Συµφωνίας των Πρεσπών από την κύρωση του πρωτοκόλλου θα έχει διαφορά λίγων ηµερών για τεχνικούς λόγους».
Για ένα καλύτερο κράτος έκανε λόγο µε το µήνυµά του για την Πρωτοχρονιά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υποσχέθηκε «ένα γύρισµα της Ιστορίας µέσα στο 2019», αφήνοντας επιθετικές αιχµές εναντίον της κυβέρνησης: «Αξίζουµε µια έντιµη και ειλικρινή διακυβέρνηση. Και µια πολιτική ζωή µε αλήθεια και µε διαφάνεια. Η χώρα δεν αντέχει άλλους διχασµούς. Ούτε άλλη πόλωση. Χρειάζεται ενότητα, αλληλεγγύη και σχέδιο για το αύριο».
Ο αρχηγός της Νέας ∆ηµοκρατίας επιχείρησε επίσης να αποδοµήσει το κυβερνητικό σχέδιο µέσω της επιδοµατικής πολιτικής, επιλέγοντας άλλο υπόδειγµα: «Να φτιάξουµε µια Ελλάδα µε περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Μια σύγχρονη, περήφανη χώρα. Με ασφάλεια και ευηµερία για όλους. Με πολίτες που δεν θα περιµένουν το τέλος κάθε χρονιάς για να πάρουν ένα µικρό επίδοµα από τα χρήµατα που τους έχει ήδη πάρει στο πολλαπλάσιο το κράτος».
Αισιόδοξες προβλέψεις για τη χώρα και το κόµµα της έκανε εµµέσως πλην σαφώς η αρχηγός του Κινήµατος Αλλαγής, Φώφη Γεννηµατά, µε το σύντοµο ευχετήριο µήνυµά της: «Το 2019 µπορεί να είναι η χρονιά µας. Η χρονιά της αλλαγής και της πραγµατικής ελπίδας. Ας το κάνουµε πράξη». Αισιόδοξους τόνους αξιοποίησε µε το υπαινικτικό µήνυµά του τέλος και ο Σταύρος Θεοδωράκης: «Αφού θέλουµε την Ελλάδα αλλιώς, γιατί ζούµε κάτι άλλο; Το 2019 µπορεί να είναι µία αληθινά νέα χρονιά. Αρκεί να σκεφθούµε αλλιώς και να πράξουµε αλλιώς»
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr