Αυτές είναι οι προτεραιότητες της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας
Σκοπός της Αθήνας είναι «να έρθει η ΔΕΗ πιο μακριά από το Δημόσιο» ανέφερε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Γρήγορη απoλιγνιτοποίηση, ενεργειακή ουδετερότητα έως το 2050 και αλλαγή του μείγματος πολιτικής με βάση το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αποτελούν τις προτεραιότητες της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας.
Ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς περιέγραψε σήμερα στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών στις Βρυξέλλες τις δράσεις μέσω των οποίων θα υλοποιηθεί το ελληνικό σχέδιο.
Όπως είπε ο Γ. Θωμάς, «για τη νέα ελληνική κυβέρνηση, το ΕΣΕΚ -που θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο- θα αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο πάνω στο οποίο θα στηθεί η εθνική ενεργειακή πολιτική. Υπάρχει η πρόθεση να λάβουμε υπόψη τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και να προσθέσουμε νέες, φιλόδοξες πολιτικές, όπως άλλωστε τονίστηκε και από τον πρωθυπουργό, στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Έχουμε ξεκινήσει νέα διαβούλευση σε εθνικό επίπεδο για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ. Όσον αφορά στις συστάσεις της πολιτικής, η κυβέρνηση αναθεωρεί τον στόχο για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα από 31% σε 35%. Για την ενεργειακή αποδοτικότητα, θα υιοθετήσουμε έναν πιο φιλόδοξο στόχο από αυτόν που υπάρχει στο παρόν ΕΣΕΚ».
Αναπόσπαστο κομμάτι της ενεργειακής πολιτικής είναι και η ΔΕΗ. Ως το τέλος Οκτωβρίου, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει ένα πακέτο δράσεων, το οποίο στη συνέχεια θα κριθεί από τους θεσμούς στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Δεδομένου ότι το βασικό πρόβλημα με τους θεσμούς ήταν πάντα το γεγονός ότι το 1/3 της ενέργειας στην Ελλάδα παράγεται από λιγνίτη και το μονοπώλιο της ΔΕΗ σε αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η σταδιακή από-λιγνιτοποίηση και οι μεταρρυθμίσεις στη ΔΕΗ θα αλλάξουν τον τρόπο και το διάλογο με τους Ευρωπαίους σε όλους τους επιμέρους τομείς: πολιτικές κρατικών ενισχύσεων, εσωτερικής αγοράς και περιβάλλοντος.
«Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής θα υπάρξει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την επιτάχυνση της μείωσης του μεριδίου του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αφορά πάνω από 4.000 άμεσα εργαζομένους και πολλαπλούς εξαρτώμενους. Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο, συνολικό πλάνο δράσης για αυτό το θέμα και είναι σημαντικό στην προσπάθεια αυτή να έχουμε τη συνεργασία των ευρωπαϊκών αρχών. Για την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων, είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει η απαραίτητη συμβολή με ευρωπαϊκούς πόρους, όπως το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία».
Σκοπός της Αθήνας είναι «να έρθει η ΔΕΗ πιο μακριά από το Δημόσιο», αφού η Επιχείρηση πολλές φορές ήταν αναγκασμένη να αποφασίζει την πολιτική της με βάση την Πολιτεία ή με βάση άλλα κριτήρια –πέρα από τα χρηματοοικονομικά. «Η ΔΕΗ είναι μια εισηγμένη εταιρία και οφείλει να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με σκοπό την κερδοφορία. Η όποια κοινωνική ενεργειακή πολιτική θα πρέπει να γίνεται μέσω άλλων εργαλείων, για παράδειγμα το κοινωνικό τιμολόγιο να εφαρμόζεται και από άλλους παρόχους», εξήγησε ο Γεράσιμος Θωμάς.
Σχετικά με την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, που υπήρξε και προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Υπουργό, ως το τέλος του χρόνου απομένει μία δημοπρασία. «Έχω διαβουλευτεί με όλους τους προμηθευτές και έχουμε παρουσιάσει ήδη μία κοινή ανάλυση στους θεσμούς για αρνητικά ΝΟΜΕ σε αυτό το στάδιο. Το εργαλείο των ΝΟΜΕ δε λειτουργεί πια εξαιτίας εξωγενών παραγόντων, οι τιμές έχουν αυξηθεί –σχεδόν τριπλασιαστεί (ήταν 6-11 ευρώ η τιμή των ρύπων και τώρα είναι στα 30). Το δεδομένο αυτό σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των τιμολογίων ΔΕΗ, έχει αυξήσει την τιμή της μεγαβατώρας κατά 15 ευρώ…», υπογράμμισε ο υφυπουργός.
Ο Γεράσιμος Θωμάς τόνισε την ανάγκη για καλύτερη διακρατική συνεργασία με Βουλγαρία, Ιταλία, Ρουμανία και ζήτησε περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να συνοδεύσουν την ενεργειακή μετάβαση. «Ειδικά στην από-λιγνιτοποίηση, διεκδικούμε να έχουμε ενεργό ρόλο στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Είναι κυρίως πολωνική και γερμανική πρωτοβουλία, ωστόσο προσπαθούμε να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο σε αυτό το Ταμείο», είπε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον Πολωνό, το Γερμανό και τον Ισπανό ομόλογό του, καθώς και με τον Τσέχο και τον Σλοβάκο. «Επιδιώκουμε να υπάρξει πλάνο μετάβασης με επενδύσεις σε ενέργεια, βιομηχανία και άλλες κοινωνικές πτυχές», επεσήμανε.
«Εχουμε δεσμευτεί επίσης και για πολύ πιο γρήγορη αδειοδότηση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η ΔΕΗ θα παίξει κυρίαρχο ρόλο σε αυτό», κατέληξε ο υπουργός.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr