Πόσα κέρδισε η Γερµανία από την οικονομική κρίση
Ποσό µεγαλύτερο από το 10% του ΑΕΠ εξοικονοµήθηκε µόνο από τα χαµηλά επιτόκια δανεισµού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η εποχή του φθηνού χρήµατος στην Ευρωζώνη µπορεί να οδεύει προς τερµατισµό, άφησε όµως πλούσια «κληρονοµιά» στις χώρες που µπόρεσαν να επωφεληθούν, µε τη Γερµανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, τις τρεις ισχυρότερες ευρωπαϊκές οικονοµίες, να συγκαταλέγονται στους µεγάλους κερδισµένους. Από το ξέσπασµα της κρίσης το 2008, η «ατµοµηχανή» της Ευρωζώνης, η Γερµανία, εκτιµάται πως εξοικονόµησε περί τα 368 δισ. ευρώ λόγω των χαµηλών επιτοκίων δανεισµού, ποσό που αντιστοιχεί σε περισσότερο από 10% του γερµανικού Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος.
Αυτό αναφέρει η «Handelsblatt», όπως µεταδίδει η Deutsche Welle. Σύµφωνα µε το δηµοσίευµα, µόνο κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς η οµοσπονδία, τα κρατίδια, οι δήµοι και τα ασφαλιστικά ταµεία στη Γερµανία εκτιµάται ότι κατέβαλαν 55 δισ. ευρώ λιγότερα σε τόκους σε σχέση µε τα χρόνια προ της κρίσης, όπως εκτιµάται µε βάση νεότερους υπολογισµούς της Γερµανικής Οµοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank). Το «όφελος» αυτό προκύπτει εάν συγκριθεί το πραγµατικό κόστος δανεισµού και εξυπηρέτησης του χρέους, σε συνθήκες χαµηλών επιτοκίων, µε το κόστος δανεισµού που θα αντιµετώπιζε η χώρα στο υποθετικό σενάριο που τα επιτόκια θα είχαν κυµανθεί τα τελευταία δέκα χρόνια σε φυσιολογικά επίπεδα σε σχέση µε το 2007.
Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ το 2007 η Γερµανία πλήρωνε σε επενδυτές µέση απόδοση 4,2%, το επιτόκιο δανεισµού έκτοτε βρέθηκε σε τροχιά αποκλιµάκωσης, για να προσγειωθεί στην περιοχή του 1,5% το 2018. Οι µειώσεις αυτές, που φαίνονται µικρές σε ποσοστιαία βάση, είναι πολύ σηµαντικές όταν εφαρµόζονται σε τεράστια µεγέθη, όπως είναι το κόστος εξυπηρέτησης του γερµανικού δηµόσιου χρέους, µε τη Γερµανία να καταβάλλει ολοένα και λιγότερα ποσά εξαιτίας της σηµαντικής αυτής υποχώρησης. Αξιοσηµείωτα ήταν τα οφέλη και για τις άλλες δύο µεγάλες οικονοµίες της Ευρωζώνης, την Ιταλία και τη Γαλλία. Οι Γάλλοι εκτιµάται πως εξοικονόµησαν ανάλογα ποσά µε τη Γερµανία, περίπου 350 δισ. ευρώ σε τόκους, ενώ τα κέρδη για τους Ιταλούς εκτιµάται πως ανήλθαν σε 262 δισ. ευρώ. Συνολικά, σύµφωνα µε την Bundesbank, η εξοικονόµηση για τις χώρες της Ευρωζώνης ανήλθε την τελευταία δεκαετίαστα ιλιγγιώδη επίπεδα του 1,42 τρισ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε σειρά µέτρων και πρωτοβουλιών για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονοµίας, µεταξύ αυτών και το πρόγραµµα ποσοτικής χαλάρωσης και η δραστική υποχώρηση των επιτοκίων σε µηδενικά επίπεδα.
Η Ελλάδα δεν κατάφερε να επωφεληθεί, όπως άλλες χώρες, εξαιτίας των περιορισµών που υπέστη λόγω της παραµονής της σε τρία διαδοχικά προγράµµατα στήριξης. Σύµφωνα µε το ίδιο δηµοσίευµα, µόνο κατά το 2017 οι χρηµατικές περιουσίες των Γερµανών «συρρικνώθηκαν» κατά 38 δισ. ευρώ. Σύµφωνα δε µε ορισµένες εκτιµήσεις, οι απώλειες των Γερµανών καταθετών λόγω των χαµηλών επιτοκίων ισοδυναµούν µε την εξοικονόµηση που πέτυχε το ίδιο διάστηµα το γερµανικό ∆ηµόσιο. Από την άλλη, βέβαια, η τεράστια αυτή εξοικονόµηση ωφελεί τους Γερµανούς φορολογούµενους και τους αποταµιευτές, αφού τα κεφάλαια στους προϋπολογισµούς της κεντρικής κυβέρνησης, των κρατιδίων και των δήµων και κοινοτήτων που έπρεπε να καταβληθούν παλαιότερα για την αποπληρωµή επιτοκίων µπορούν να επενδύονται, για παράδειγµα, στην εκπαίδευση ή στις υποδοµές
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr